Nyheter om , ,

Efter Blankspots granskning av bjudresa till Azerbajdzjan: Ledamot avgår från EU-grupp i protest

I december publicerade Blankspot en granskning av en bjudresa för EU-parlamentariker till Azerbajdzjan. Nu markerar den tyska miljöpartistiska parlamentarikern Niklas Nienass genom att avgå från styrelsen för EU-gruppen som reste till Azerbajdzjan.

Artikeln är gjord tillsammans med Sascha Düerkop.

EU-parlamentarikerna Engin Eroglu från Tyskland och Franc Bogovic från Slovenien åkte i september på en betald resa till Azerbajdzjan – utan att redovisa den i enlighet med EU:s transparensregler. Efter resan byttes kritiska ord mot landet ut mot lovord för att närma sig Azerbajdzjan och öka gasimporten.

Läs granskningen här.

Delegationen anordnades den tvärpolitiska EU-gruppen RUMRA & Smart villages. På svenska: Gruppen för landsbygdsområden, bergsområden, och avlägsna områden samt smarta byar. Där är Franc Bogovic ordförande. En tvärpolitisk grupp bestående av parlamentariker från flera partigrupper i Europaparlamentet.

Nu reagerar medordföranden i gruppen, den tyska miljöpartisten Niklas Nienass. Till Blankspot säger han i en exklusiv intervju att han är besviken på de som åkte och att han därför väljer att avgå från styrelsen.

– När vi konstituerade styrelsen för RUMRA kom vi överens om gemensamma spelregler – de har brutit mot dem. Det är ledsamt i och med jag nästan är den enda som representerar de gröna i Europaparlamentet. Jag avgår inte bara för att det handlar om Azerbajdzjan, jag avgår också för att de gick bakom min rygg. Jag har meddelat hela gruppen varför jag avgår.

Han fortsätter med att han ser allvarligt på hur resan planerades.

– Tidigare hade vi inga inbjudningar eller liknande som jag skulle anse vara problematiska, som situationen i Azerbajdzjan är, eller åtminstone känner jag inte till några. De presenteras inför gruppen innan den äger rum och därefter presenteras resultaten. Det är så det ska gå till. Integritet och transparens är värden som vi ska stå för i RUMRA. Trots det kom resan till min kännedom till Azerbajdzjan först när jag läste artikeln. Jag har informerat hela gruppen om min avgång.

Beskedet meddelades till koordinatorn för RUMRA, Adam Mouchtar, som också deltog på resan.

– Adam Mouchtar förstod mitt beslut och betonade att även han har en roll i planeringen för resan. Han ångrar att han inte informerade resten av gruppen.

Har du haft någon dialog med medordföranden, Franc Bogovic, för gruppen?

– Jag pratade inte med Franc Bogovic, men eftersom han och Engin Eroglu efter artikeln inte bad om ursäkt eller sträckte ut mig eller gruppen för en dialog, för mig är beslutet slutgiltigt.

Hur ser du på att de som åkte talar i positiva ordalag om gasavtalen med Azerbajdzjan?

– Jag vet inte om det bara är resan som gjorde att de talade positivt om gasavtalet med Azerbajdzjan. Generellt är det mycket prat om det. Förmodligen är det en kombination av resan och det generella pratet.

I juli var EU:s första diplomatiska högnivå delegation på fem år på plats. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Azerbajdzjans president Ilham Alijev slöt då ett nytt gasavtal. Fyra månader senare slöt Azerbajdzjan och Ryssland ett kortsiktigt avtal för att Azerbajdzjan ska kunna möta EU:s leveranskrav.

Vilka konsekvenser kommer det få att du avgår?

– Vi får se hur gruppen hanterar detta. Det är inte tydligt än. Att jag avgår är en viktig markering. Varför ska jag ta strid för transparens om de som åkte till Azerbajdzjan uppenbarligen inte gör det?

På torsdag går en resolution till votering i EU-parlamentet som fördömer Azerbajdzjan för blockaden av Nagorno-Karabach som har pågått sedan 12 december.

Efter intervjun skickades ett pressmeddelande ut där Niklas Nienass förklarar anledningen till avgången:

Som två journalister kunde avslöja i en artikel i december reste en liten delegation ledd av RUMRAs medordförande Franc Bogovic (EPP) och gruppmedlemmen Engin Eroglu (Renew) till Azerbajdzjan i Zangilan-regionen i slutet av september för att titta på “smarta byar”. I dessa avlägsna byar bör infrastrukturen vara intelligent och digitaliserad. “Men det är också sant att Zangilan-regionen erövrades med våld av den azerbajdzjanska regimen”, säger Nienass. Dessutom var resan planerad och delvis betald av den azerbajdzjanska regimen.

Man kan bara kritisera regimen där när det gäller mänskliga rättigheter och mediefrihet, säger Nienass. “Azerbajdzjans diktatur attackerar Armenien, stöder Ryssland och fängslar kritiker. De försöker köpa politiskt stöd från utlandet med sådana inbjudningar och uppenbar generositet.”

Du kan läsa hela pressmeddelandet här.

**

Efter publiceringen delade vi artikeln med Franc Bogovic och Engin Eroglu. Tillsammans gjorde de en kommentar:

Vi är djupt ledsna över avgången av MEP Niklas Nienass från RUMRA & Smart Villages Intergroup, eftersom han alltid har varit en aktiv och värdefull medlem. Men det är hans personliga beslut som vi naturligtvis kommer att respektera fullt ut.

Toppbild: Niklas Nienass i EU. Pressbild