Nyheter om ,

Efter avslöjandet om bjudresan till Azerbajdzjan – ordföranden i publicistklubbens södra styrelse avgår

Agneta Nordin avgick i dag som PK Södras ordförande vid ett extrainsatt styrelsemöte efter Blankspots avslöjande uppgifter om bjudresan till Azerbajdzjan.

Blankspot har i flera artiklar granskat bjudresorna där svenska journalister bjudits på en all-inklusive resa till diktaturen. 

En av de som valde att berätta sina intryck från resan var Agneta Nordin som också tills idag var ordförande för Publicistklubben Södra.

– Jag förstår att det inte finns några gratisluncher och att jag blev rekvisita i ett designat upplägg. Men jag har med egna ögon också fått uppleva hur en propagandamaskin fungerar. Det var ur mitt journalistiska perspektiv intressant,  sa hon då till Blankspots Rasmus Canbäck som avslöjade resan.

Sedan hemkomsten har hon kritiserats av bland andra styrelseledamoten i PK Södra Maria Rydhagen som i en krönika i Expressen skriver: ”För mig är det klart som korvspad att resor och övernattningar betalas av journalisten. Det är ingen stor grej, inget att brösta sig över, trodde jag, för så gör alla, trodde jag, så bara gör man. Det handlar inte om ifall avsändaren kommer från en semidemokratisk nationalstat eller Smådjursägarnas riksorganisation. Det är själva bjudandet som kan explodera i ansiktet på en”.

Maria Rydhagen skriver också att frågan planerades att tas upp på nästa PK-event och att Agneta Nordin som också är lärare på Skurups folkhögskola, lovat att använda exemplet i undervisningen.

Men redan samma dag så skriver Agneta Nordin själv till medlemmarna i publicistklubbens södra krets att hon bjudits in av ”pressklubben i Baku” som inte var vad hon trodde:

”Vi som deltog på resan fick ta del av en välsmord propagandamaskin. Förvisso mycket intressant och tankeväckande för en journalist. Men inte desto mindre riktas ljuset mot det faktum att jag tackade ja till en betald resa, så som man som journalist aldrig ska göra. Och jag vill understryka att det inte är någon i PK Södras styrelse som tycker att det är okej med bjudresor.  Resan kastar nu långa mörka skuggor över allt det som Publicistklubben står för, därför kommer jag att avgå som ordförande vid ett extrainkallat styrelsemöte i eftermiddag.”