
Analys om #blacklivesmatter, slaveri
Det svenska slaveriet – en historisk blankspot
Idag, den 23 augusti är det den Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande. Blankspot har under åren skrivit mycket om den svenska kolonialhistorien och sammanfattar här de publicerade reportagen och analyserna.
Av Martin Schibbye 23 augusti, 2023
FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, Unesco, har utnämnt den 23 augusti till den “Internationella dagen till minne av slavhandeln och dess avskaffande”. Man valde datumet till minne av slavupproret i San Domingo i Haiti 1791, vilken var den första avgörande segern i historien för slavar som gjorde uppror mot sina förtryckare.
Blankspot har bevakat frågan som en “historisk blankspot” under åren och nedan har vi sammanställt en del av det vi publicerat.
Under Gustav den III:s regeringstid aktualiserades planerna på en ny svensk transocean koloni. Läs denna längre analys om hur det gick till när ”Sverige kastade sig in i slavhandeln”.
Den svenska kolonin i Västindien var i början en vinstaffär. Placeringen mellan afrikanska exporthamnarna i öster och västindiens plantager i väster var perfekt och med slavhandeln fick ön ett väldigt uppsving under de första åren. Men sedan vände vinden. Men hur mycket pengar tjänade Sverige på vår västindiska koloni? Egentligen?
Läs en analys av det här: ”Hur mycket pengar tjänade Sverige på vår västindiska koloni?”
Omdebatterat är också hur situationen var för slavarna på den svenska ön? Läs mer om de svenska slavlagarna här: ”Så var situationen för slavarna på S:t Barthélemy.”
Den 9 oktober 1847 frigavs de sista slavarna på den svenska kolonin Saint Barthélemy i Västindien. Slaveriet i Sverige förklarades officiellt avskaffat. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slaveriet, 14 år efter Storbritannien och de andra kolonialmakterna. Inför avskaffandet debatterades Sveriges roll i Riksdagens olika kamrar.
Läs en analys av debatten här: ”Sveriges omstridda strategi – i avskaffandet av slavhandeln.”
Blankspot har under åren publicerat flera debattinlägg kring frågan om ersättning. Läs tex detta ”Därför är västvärlden moraliskt bundna att betala ut ersättning för slaveriet” av Rhoda E. Howard-Hassmann.
Den 14:e april 2021 togs ett historiskt beslut i USA när en av kongressens kommittéer röstade för att ett trettio år gammalt lagförslag som rör ersättning för slaveriet nu ska utredas. Läs mer om det här: ”Historiskt beslut i USA:s kongress om att utreda ersättning för slaveriet”
George Floyds död ledde till omfattande demonstrationer världen över. Ett flertal statyer föreställande tidigare slavägare vältes och vandaliserats i protest. I Sveriges restes krav på att även statyer av Carl Von Linné skulle tas ner – men ska vi inte resa nya statyer istället?
Läs mer om det förslaget här: ”Vi behöver resa fler statyer.”