Nyheter om ,

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

I dagens Sommar i P1 bekräftar Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, att pappan lever. I programmet slår hon fast: ”Sanningen är den att Dawit Isaak är vid liv. Ja, min pappa lever”.

Ett påstående som hon dock inte kan utveckla närmare.

“Ja, min pappa lever. Och kanske tänker du, hur vet du det? Det är här den tysta diplomatin kommer in. Jag kan och får inte säga mer”, säger Betlehem Isaak i Sommar i P1.

Nyligen kunde Blankspot publicera liknande uppgifter från Leif Öbrink som är ordförande för den stödkommitté som arbetar med Dawit Isaaks fall. Till Blankspot sa Leif Öbrink att han är helt säker på att han lever.

Betlehem Isaak berättar i programmet också att hon de tre senaste åren gått sin egen väg och fört dialog och byggt relationer: ”I samband med det uppfattar jag att arbetet med den tysta diplomatin hos UD har förändrats. Jag vill tro att relationerna med Eritrea har blivit bättre”, säger hon.

Den 23 september 2001 grips Dawit Isaak i sitt hem. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång. Betlehem Isaak säger i programmet att hon aldrig i sina ”vildaste drömmar” hade trott att det skulle ta så lång tid utan att hon skulle få se sin pappa.

Senaste gången var på ett fängelsesjukhus i Eritrea 2002.

I sitt sommarprat säger Betlehem Isaak även att hon inte kan gå in på några detaljer kring hur hon fått reda på att hennes pappa är vid liv, och hänvisar till den tysta diplomatiska process som pågår.

“Det kallas tyst diplomati för att man inte kan eller får prata om det som pågår utåt”, säger Betlehem Isaak.

Foto: Lina Arvidsson/Pressbild Sommar i P1

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.