Nyheter om

Arresterad azerbajdzjansk aktivist svimmade i domstolen

Efter förra veckans demonstrationer försöker azerbajdzjanska aktivister att väcka uppmärksamhet för situationen i landet. En av de arresterade aktivisterna, Giyas Ibrahim, inledde under torsdagen en hungerstrejk med krav på att alla politiska fångar ska släppas fria.

I samband med förra veckans demonstrationer i Azerbajdzjan greps demokratiaktivisten Giyas Ibrahim för att ha skrivit ett regimkritiskt inlägg på Facebook. Initialt dömdes han i en snabbrättegång till 30 dagar i fängelse, men under helgen lades fler åtalspunkter till mot honom och straffet förlängdes med ytterligare två dagar.

Under en fortsatt rättegång på söndagen uppges Giyas Ibrahim att ha svimmat eftersom han tidigare inlett en “dödsstrejk”. Det innebär att han varken äter mat eller dricker vatten.

I inlägget han arresterades för uppmanade han sina följare att i solidaritet ansluta sig till demonstrationer som uppstått i Gadabaj-distriktet i västra Azerbajdzjan. Invånarna i byn Söyödlü försökte förhindra gruvbolaget AzerGold från att utvidga sin verksamhet. En följd av AzerGolds expansionsplaner är att utöka ytan för en vattenreservoar för att kunna släppa ut miljöfarligt avfall i den.

Bilderna på när äldre traditionellt klädda kvinnor motsätter sig tungt beväpnad kravallpolis blev virala.

[LÄS MER: ”Riktiga” miljöprotester möts av polisvåld i Azerbajdzjan]

Giyas Ibrahim är en av de mest välkända oppositionella aktivisterna i Azerbajdzjan. 2016 arresterades han och dömdes till 10 år i fängelse efter att ha klottrat på en staty föreställande de förra presidenten Heydar Alijev.

Efter Heydar Alijevs död 2003 tog den nuvarande presidenten Ilham Alijev över makten och sedan dess har en personkult byggts kring Heydar Alijev. 2023 är utnämnt till Heydar Alijevs år och i alla skolböcker finns bilder på honom, liksom de hänger på alla väggar i skolorna.

Domen mot Giyas Ibrahim 2016 kritiserades då av Amnesty International för att vara ett hot mot yttrandefriheten. Under rättegången ska Giyas Ibrahim blivit pressad att erkänna narkotikabrott, vilket han senare tillbakavisat som fingerade anklagelser. Han benådades efter 1,5 år i fängelse.

Under förra veckan övergick protesterna från att inledningsvis ha varit mot expansionen av guldgruvan till att bli mot den auktoritära regimen. Informationen om arresteringarna av aktivisterna Giyas Ibrahim och Elmir Abbasov spred sig snabbt över sociala medier.

Feminist Peace Collective har gjort en meme för att symbolisera upproret mot regimen.

Det azerbajdzjanska feministkollektivet ”Feminist Peace Collective” publicerade på måndagen ett pressmeddelande där de fördömde regimens fängslanden av demonstranter. Dessutom uppmanar de till fortsatta protester och fortsatta publiceringar i utländska medier och internationella organisationer.

”Vi som aktivistgrupp efterfrågar i det här brevet att ni gör uttalanden, delar information och uttrycker er kring grymheterna som försiggår i Azerbajdzjan. Det kommer att bidra till påtryckningar mot den azerbajdzjanska regeringen och uttrycka solidaritet med människor och politiska aktivister som utsätts för fortsatt våld”.

Under helgen har demonstrationerna avtagit. Aktivister beskriver det som en följd av att polisen lyckats kväva protesterna i Gadabaj-distriktet, men också som en följd av regimens hårda ingripande mot oppositionella aktivister.

Demonstrationerna sker samtidigt som EU-kommissionens organ för frågor som berör diskriminering och intolerans släppt en kritisk rapport mot Azerbajdzjan. Sedan den föregående rapporten från 2016 konstaterar rapportören att så gott som inga framsteg skett vad gäller mänskliga rättigheter, snarare tvärtom.

Europarådet antog därtill en resolution sent på torsdagskvällen som beordrar Azerbajdzjan att öppna blockaden av Latjinkorridoren – den humanitära korridor som förbinder Armenien med Nagorno-Karabach. Latjinkorridoren har varit blockerad sedan den 12 december. Trots ett bindande beslut från Internationella domstolen i Haag om att garantera fri passage har blockaden fortsatt.

Azerbajdzjans ovilja att lyssna till internationella institutioner och organ har genererat kritik omvärlden. Regimens hantering av den senaste veckans demonstrationer adderas till listan över brott mot mänskliga rättigheter.

Azerbajdzjanska regeringen har svarat demonstranterna med att inleda en utredning mot kravallpolis som till synes använt övervåld. Däremot påtalade inrikesminister Elhad Hajiyev att demonstranterna uttryckt sig “olämpligt” och “agerat illegalt”.

Toppbild: Aktivisten Giyas Ibrahim är för närvarande i fängelse. Det kom under måndagen motstridiga uppgifter om huruvida han fortsatt sin hungerstrejk eller inte. Foto: Privat.