Nyheter om ,

Afghanistans främsta lärare putsar skor

Stängda skolor, arbetslöshet och följande fattigdom har fått en av Kabuls bästa lärare att börja putsa skor för att kunna sätta mat på bordet. För Blankspot vittnar hon om den desperata situationen.

Som många andra lärare i Afghanistans huvudstad Kabul förlorade även denna kvinnliga lärare jobbet i samband med regeringsskiftet då talibanerna tog över.

Hon hade arbetat länge på olika skolor och var nu anställt på en av privatskolorna. 

– Jag älskade att undervisa. Att stå framför klassen och dela med mig av kunskap till studenterna. Jag njöt av varje dag. 

Att se hur studenterna växte och utvecklades samtidigt som det varje månad kom in lön på kontot gjorde att familjen aldrig behövda gå hungriga eller känna oro. 

– Jag minns det som den mörkaste dagen i mitt liv när chefen sa att på grund av finansiella skäl så måste vi stänga skolan. 

Studenterna hade inte längre råd att betala terminsavgifter och skickades tillbaka till landsbygden och en miljö av okunskap. 

– Deras framtid togs ifrån dem. Samtidigt förlorade vi lärare lönen och våra familjer hade inte längre mat.  Vi åt nu en gång per dygn, berättar läraren. 

Till slut gick det inte längre och sedan tre månader sätter hon sig nu vid gathörnet utanför huset. Men istället för att ha packat med sig böcker och lektionsplaner – har hon med sig en borste och skokräm. 

– Jag är skoputsare nu! När männen som sätter upp sina fötter på min pall säger åt mig att borsta så tror de att jag saknar både utbildning, man och barn. Det är förolämpande. Men jag sitter kvar timme ut och timme in. Jag blir kallad namn, utsatt för trakasserier men jag sitter kvar, Gud har en plan för mig. 

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn