
Analys om Österrike, Coronavirus, Kultur
Wiens kultursektor smygöppnar
Konserthus, operor och museer får staden att gå runt. Nu tillåts de ta emot besökare igen, under hårt reglerade former.
Av Brit Stakston 28 maj, 2020
Skolor, restauranger och affärer har haft öppet sedan i maj. Nu är det dags för kulturen att kunna återgå till en något mer normal verksamhet.
Från och med den 29:e maj sker lättnader inom kultur- och fritidsområdet. Det blir nu möjligt att genomföra inomhus och utomhusevenemang med upp till 100 personer i publiken. Museér, klubbar, gym, bad, nöjesfält och biografer omfattas av lättnaderna. Från och med den 15 juni kommer barer och klubbar kunna ha öppet fram till klockan 01.
Och det finns en tydlig plan för när antalet deltagare kan utökas såvida inte smittspridningen återigen stiger.
Lättnaderna presenterades med starka förmaningar om att detta inte innebär att viruset är borta. Och att smittspårningen och testandet kommer att vara intensivt för att hålla smittan nere.
– Viruset har inte åkt på semester, det är kvar och det kräver ansvar av oss alla att vi fortsätter hålla oss till reglerna. Varje öppningssteg ska göras ansvarsfullt och långsamt, sa hälsoministern Rudolf Anschober under pressträffar i veckan.
För kulturarrangörerna gäller färre deltagare och strikta distansregler för publiken. Avståndsregeln om en (1) meter som gäller i hela samhället tillämpas även här men kan ersättas av lediga säten på båda sidor om en åhörare. Familjer samt upp till fyra vuxna som känner varandra tillåts att sitta tillsammans.
De tillgängliga publikplatserna ställs i ett rutmönster, som på ett schackbräde. Skyddsmask är inget tvång inomhus under föreställningar men däremot ska arrangörerna följa ett särskilt framtaget säkerhetskoncept.
För varje månad som smittan inte ökar kommer antalet deltagare att kunna höjas. Planen är att man från och med 1 juli ska kunna genomföra evenemang med upp till 250 personer inomhus och 500 personer utomhus.
Och i augusti vill man sikta på att kunna öppna för 500 – 1 000 personer inomhus och ända upp till 1 250 utomhus.
Trots dessa lättnader vittnar många arrangörer om att de måste ställa in evenemang i sommar eftersom tiden för att planera inte räcker till. Även planering av mindre evenemang kräver en längre framförhållning.
Landets upplevelseindustri med 140 000 anställda har skrivit ett öppet brev till regeringen där de lyfter fram sin centrala men osynliga roll för att få upplevelserna att blomstra: ”Ohne Uns x Kein Event” säger de vilket kan översättas med ”Utan oss inget event”.
De kräver att krispaketen för kultur förlängs året ut eftersom läget är så svårt som det är.
Andra kulturhus och arrangörer är glada för att de överhuvudtaget kommer att kunna hålla öppet i sommar. Något man inte trodde för bara en månad sedan. I Österrike kan kulturbranschen glädja sig åt att äntligen ha fått de klara besked som deras kollegor här i Sverige saknar. Tidigast till hösten kommer restriktionerna runt konserter och andra evenemang att släppas. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att detta område troligen är det sista man kommer att släppa på.
Men i Wien kommer nu alltså konserter att höras hos till exempel Wien Konzerthaus och Wiener Musikverein som är känt för den årliga nyårskonserten. De sistnämnda lanserar ett specialprogram för sommaren med en första konsert den 5 juni. Wiener Staatsoper släpper biljetter i början på juni till föreställningarna i september och återkommer med besked om det sker något extrainsatt program under sommaren.
Den välkända jazzklubben Porgy & Bess har räknat stolarna såväl som avståndet och landat i att de kan erbjuda 90 platser. Så utrustade med ett måttband och besöksräknare i hand planerar olika kulturarrangörer för den närmaste månaden.
På museum räknas besökarna noga och slipper bära ansiktsmask från och med den 15 juni. En besökare tillåts per 10 kvadratmeter och lokalerna har utrustats med plexiglas och avståndsregler. För att locka besökare låter stadens Konsthistoriska museum besökarna endast betala det de vill – “pay as you wish” – under den kommande månaden.
Även kultur- och litteraturhusen öppnar för läsningar eller andra aktiviteter men kommer också att fortsätta erbjuda livestreams för att nå fler. Vissa arrangörer kommer att genomföra läsningar utomhus för att öka antalet deltagare.
Hur teatrarna gör kommer att se väldigt olika ut.
I Österrike verkar man, med hjälp av strikta avståndsregler och att max 10 människor får träffas i grupp samt munskyddskrav fortsatt hålla nere smittspridningen även efter att de starka restriktionerna släppts. Från och med den 15 juni finns det bara krav på munskydd i lokaltrafiken, vid besök hos läkare, frisör och på apotek. På restaurangen måste servicepersonalen fortsatt bära munskydd och man uppmanas bära en mask i sammanhang där det blir för trångt.
Det enda problem man hittills haft efter att ha öppnat landet är två lokala klusterspridningar men som genom omfattande testningar snabbt kunde identifieras och stoppas.
Det finns också en plan för att få turister att känna sig trygga i sommar. Det lanserades nyligen en omfattande testning av 60 000 nyckelpersoner inom servicebranschen. Tillsammans med erbjudandet av coronatester på flygplatsen ska inresande kunna slippa 14-dagars karantän. Flygbolaget Austrian Airlines meddelade idag att de börjar flyga från och med 15 juni.
Men det finns fog att inse att det handlar om mer än praktiska förutsättningar. Det gör något med människor som isolerats och lärt sig allt om ett farligt virus.
Restaurangbranschen i Österrike som varit igång sedan i mitten av maj har märkt av att det tar tid för samhället att återgå till ett nytt normaltillstånd. Människor är ännu inte helt redo för att umgås i grupp bland främlingar. En hel del restauranger som öppnade den 15 maj har valt att stänga tills vidare för att kundunderlaget var så gott som obefintligt.
Så kan det säkerligen bli inom kulturområdet också.
Precis som i Sverige har kultursektorn drabbats otroligt hårt av det tvärstopp som skett när människor inte kan träffas i grupp.
I en stad som Wien där kulturen genomsyrar allt är säkerligen längtan extra stor efter att kunna lyfta blicken tillsammans.
Kulturen är också en viktig arena där vi genom olika uttrycksformer kommer att kunna hantera vårt gemensamma trauma om pandemin som allra bäst.
Läs mer:
Tegnell: Konserter och festivaler tidigast i höst
Neuigkeiten die lockerungen im kultubereicht
Stora bilden: Wiener Musikverein, (cc) Jorge Franganillo
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.