Nyheter om

Viruset satte stopp för deportationen

Under tisdagen planerades en deportation till Afghanistan. Resan avbröts med anledning av att personalen testades positivt för covid-19, uppger nu polisen.

I tisdags kväll skulle polisen verkställa Migrationsverkets beslut om avvisning eller utvisning samt utvisningsbeslut av brottsdömda.

Men strax före klockan åtta kom beskedet att utvisningen sköts upp.

I dag meddelar polisen att den avbrutna insatsen inte beror på säkerhetsläget i Kabul utan att den avbröts när några i personalen fick positiva provsvar då de testades för covid-19.

Av hänsyn till återvändarna, personalens och övriga involverades säkerhet ställdes insatsen in.

– Polismyndigheten kan inte riskera att någon blir smittad, därför valde vi att ställa in insatsen, och arbetar nu med att hitta alternativa resvägar för berörda återvändare, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen.

Enligt polisen har de återvändande informerats om att resan ställs in, och att de kommer få mer information så fort en ny resa är inbokad.

Bli prenumerant nu!

Läs köpvillkoren innan du beställer.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Vintern 2016 började svenska myndigheter utvisa ensamkommande afghaner som nekats asyl. Det blev början på en serie reportage och artiklar om svensk historias största deportationsvåg som skapades tillsammans med 8355 engagerade läsare.

Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka ämnet genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Afghanistan”.