I Amhararegionen gick idag tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna.
Av Martin Schibbye 30 januari, 2020
Efter att kampen för de försvunna studenterna tagit fart i landets sociala medier under hashtaggen #BringBackOurStudents tog i veckan befolkningen i flera städer i Amhararegionen till gatorna med kravet att de 27 kidnappade studenterna skulle släppas fria.
– Vårt mål är att de kidnappade studenterna som tagits av rasistiska grupper i Oromo friges. Vi kräver att regeringen agerar, säger Endalemaw Kindie som precis är på väg hem från stadion i Bahir Dar där protesterna avslutades.
Demonstrationer ägde rum i alla regionens större städer och många bar plakat som kritiserade regeringens tystnad men också delstatspolitikernas passivitet. Studenterna var alla från Amhararegionen och studerade vid Dembi Dolo universitetet i Oromoregionen. De ska ha kidnappats efter att ha flytt uppblossande etniskt våld på campusområdet.
En av förklaringarna till att protesterna blivit så stora nu två månader senare är att kidnappningen blivit en symbol för en mycket större konflikt i landet.
Dels innebär kidnappningen en fråga där kritik kan riktas mot landets premiärminister Abiy Ahmed och många som är missnöjda med hans reformer ser detta som ett tecken på regeringens oförmåga att adressera landets problem.
Det senaste månaderna har våld mot studenter drabbat både amharastudenter i Oromoregionen och oromostudenter i Amhararegionen och regeringen kritiserats för passivtet.
Många har också av rädsla för etniskt våld valt att avsluta sina studier.
Det finns en oro hos stora delar av befolkningen att det etniska våldet ska öka inför valet i augusti och en kritik mot att landets armé och polis inte tagit frågan om studentmorden på allvar.
Nyligen varnade exempelvis journalisten och aktivisten Eskinder Nega för att det fanns risk för folkmord.
När demonstrationståget i Bahir Dar avslutades på stadens fotbollsstadium ville vice-presidenten i regionen tala.
– Det orsakade en del tumult eftersom hälften av demonstranterna inte ville det, säger Endalemaw Kindie till Blankspot på telefon.
Orsaken var att många var lika frustrerade över politikernas passivitet som över själva kidnappningen.
– Men när de väl talade, sa vice-presidenten i Amhararegionen att han stödjer demonstranternas krav, berättar Endalemaw Kindie.
Nyligen har också premiärministerns pressekreterare meddelat att regeringen jobbar för att studenterna ska friges.
Men regeringens agerande har kritiserats av bland andra Yared Hailemariam, chef för människorättsorganisationen ”Association for Human Rights in Ethiopia” som i ett uttalande konstaterat att de etiopiska myndigheterna ”misslyckats med att skydda de kidnappade och inte vidtagit ordentliga åtgärder för att få dem fria”.
Det är fortfarande mycket som är oklart kring hur många av studenter som är kidnappade. Den officiella siffran från premiärministerns pressekreterare Nigussu Tilahun är att 21 studenter har släppts, men att sex stycken fortfarande hålls fångna.
En av föräldrarna till de kidnappade säger till BBC att han fruktar för dotterns liv: “Jag är rädd att de redan är döda och jag önskar att de kunde berätta sanningen för oss. Som det nu är svävar vi i ovisshet och min fru är sjuk för att hon oroat sig för mycket. Jag vill veta vad som hänt, även om de dödats”.
Ingen grupp har ännu tagit på sig kidnappningen, men representanter för regionen har anklagat Oromo Liberation Army (OLA), en utbrytargrupp ur Oromo Liberation Front (OLF).
I en analys av journalisten Zecharias Zelalem på Addis Standard konstateras att vid tiden för bortförandet kontrollerade rebellgruppen det aktuella området.
Men OLA själva tillbakavisar anklagelsen.
För varje dag som går växer sig rörelsen som kräver att de kidnappade släpps och enligt Endalemaw Kindie är tålamodet hos demonstranterna redan slut.
– Istället för att bara demonstrera sa många i dag att om studenterna inte släpps inom tio dagar kommer de beväpna sig och starta ett krig.
**
Uppdatering (30/1): Regeringen har nu tillsätt en undersökningskommission för att utreda vad som hänt de försvunna studenterna.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.