Nyheter om ,

Valseger för det konservativa regeringspartiet i Kroatien

Det styrande partiet chockade landets analytiker genom att vinna det extra-insatta parlamentsvalet. Hanteringen av pandemin ses som en förklaring till segern.

Veckan före valet var alla överens – varken det sittande regeringspartiet konservativa HDZ eller oppositionen bestående av den socialdemokratiskt ledda valkoalitionen “Omstart” skulle få ett tillräckligt stort antal röster. 

Det troliga scenariot var att de båda skulle bli tvungna att försöka regera genom att bygga instabila koalitioner med mindre partier i mitten eller med högerpopulistiska, nationalkonservativa partier.

Men tvärtemot prognoserna om att ingen skulle få egen majoritet, fick det styrande partiet 66 mandat av 151. För en absolut majoritet hade det krävts 76 mandat, men med detta resultat kan man tillsätta en minoritetsregering med stöd från några mindre mittenpartier. Valkoalitionen Omstart fick 41 mandat och nationalistiska DPMŠ 16 mandat. 

Kanske fick premiärminister Andrej Plenković och HDZ i slutändan den fördel kritiker menade han eftersträvade när parlamentet upplöstes i maj och han därmed tvingade fram ett val redan under sommaren. 

Hade valet genomförts till hösten hade troligen den kommande ekonomiska recessionen varit mer i fokus. Kroatiens ekonomi är mycket ansträngd på grund av den uteblivna turismen som pandemin medför. Turismen står för cirka 20 procent av landets BNP och arbetslösheten förväntas stiga.

Genom att valet skedde nu hann Plenković utnyttja det förtroendet som vuxit av hur Kroatien hanterat den akuta fasen av pandemin. I landet har hittills 3 325 smittats och 114 avlidit.

Valdeltagandet var dock lågt. Endast 46,45 procent deltog i söndagens val av de 3.8 miljoner röstberättigade. (2016 röstade 54,6 procent). Pandemin och rädslan för att kunna smittas anses ha spelat en roll.

Valprocessen överskuggades också av diskussioner om landets coronaåtgärder. En lång diskussion fördes om hur man skulle hantera de smittades rösträtt. Till slut fick de rösta via ombud. De ringde då sin lokala vallokal som sände en valarbetare med röstsedlar som överlämnades och fylldes i av ett ombud utanför den smittades bostad som inte själv fick komma i direktkontakt med röstsedeln eller valarbetaren. 

I vallokalen skyddades de röstberättigade genom att man ombads att ta med en egen kulspetspenna för att kryssa i röstsedlarna samt bära munskydd. 

Dessutom rekommenderades att man bar handskar.

Zarko Jerat är kroatisk och svensk medborgare som numera, som pensionär, delar sitt liv mellan Göteborg och umgänge med barnbarnen med längre vistelser i Kroatien. I söndags gick han till valurnan på ön Murter där han är född och uppvuxen.

– Ja, det stämmer jag hade med mig en egen bläckpenna! Här i byn Murter finns det tre vallokaler och allt gick väldigt smidigt. Vi gick in en och en, men jag hörde på nyheterna att det i andra delar av landet var väldigt långa köer. Många vågade inte gå in på grund av rädsla för smitta när det var så mycket folk. Kanske var det därför valresultatet blev så lågt, säger Zarko Jerat.

För tio dagar sedan lyckades han och frun äntligen återvända till ön Murter via Split efter att ha köpt tre flygbiljetter. De hade planerat att återvända i mars men på grund av pandemin blev de kvar i Sverige. 

Zarko Jerat har med stort intresse följt utvecklingen av pandemin och hanteringen runt den i sitt hemland. Särskilt som ön Murter i pandemins början blev en av Kroatiens hotspots och en rödmarkerad zon. 

Under en period fick ingen lämna eller anlända till ön. 

– Ön var hårt drabbad. Öborna är mycket mobila och i fiskebyarna säljs fisk till Italien så det är väl troligen därifrån smittan kom. Totalt smittades 29 personer och tre personer avled efter en tid på intensivvårdsavdelningen i Split. Den plötsliga smittspridningen i en stad med 1 500 personer krävde drastiska åtgärder. Hela byn Murter isolerades med strikta restriktioner och de fick inte ens åka ut med sina fiskebåtar eller gå ut i trädgården, berättar Zarko. Mat beställdes och lämnades i hamnen. 

– Jag följde allt i realtid från Göteborg genom en webbkamera från Murter och såg hur spöklika och öde gatorna blev under den 26 dagar långa lock-downen. Varje dag klockan 14 lyssnade jag också på uppdateringar om spridningen via en lokal radiostation. Genom omfattande tester och två sjukstugor lyckades man sedan stoppa spridningen, fortsätter han.

– Valresultatet blev verkligen en överraskning, ingen hade trott det, kanske gynnades det sittande partiet av att de flesta är nöjda med upplägget av coronapandemin. Det blev ju bra, vi har ett lågt antal döda, säger Zarko Jerat. 

Foto: Kroatiska parlamentet, av Suradnik 13, CC BY-SA 3.0

Läs mer:

2020 Croatian parliamentary election

Conservatives Win Croatia Election, First Results Show

DIP: People Infected with COVID-19 Allowed to Vote by Proxy

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.