
Analys om Donald Trump
USA:s bibliotek i frontlinjen mot falska nyheter
Om kvällarna är det full fart på New Yorks bibliotek, vars digra program erbjuder allt från författarsamtal med litterära världsstjärnor till workshops i CV-skrivande, men under dagtid består klientelet främst av hem- och arbetslösa som sitter och värmer sig med en bok eller sköter kontakten med omvärlden via bibliotekens gratisdatorer. – “Fake news”? Nej, det […]
Av Lisa Bjurwald 8 april, 2017
Om kvällarna är det full fart på New Yorks bibliotek, vars digra program erbjuder allt från författarsamtal med litterära världsstjärnor till workshops i CV-skrivande, men under dagtid består klientelet främst av hem- och arbetslösa som sitter och värmer sig med en bok eller sköter kontakten med omvärlden via bibliotekens gratisdatorer.
– “Fake news”? Nej, det känner jag inte till något om.
Jag pekar ut lappen på fotot för bibliotekarien på Mid-Manhattan Library. Trots att den sitter upptejpad bara några centimeter från hennes skrivbord skakar hon oförstående på huvudet.
Just idag vräker regnet ned, myndigheterna har gått ut med en varning om översvämningar i delstaten och det är trångt om platser att fly ovädret.
Flera av de dyngsura besökarna tittar roat på mig. På våningen under upprepas historien. Damen vid utlåningskassan har ingen aning om vem som kan ha satt upp “fake news”-lappen på anslagstavlan bredvid henne, eller vad den innebär.
Men till slut, på den sista våning jag prövar, får jag napp. Diego som ansvarar för barn- och ungdomslitteratur kan berätta mer:
– Vi har bara varit en del av den här kampanjen i några veckor, så det är kul att en svensk journalist kommer hit och ställer frågor! Den är helt ny och initierad av en internationell bibliotekssammanslutning. Jag gissar att alla andra bibliotek i New York, kanske över hela landet, ska medverka.
Är det några besökare som följt uppmaningen att fråga er anställda om råd när de är osäkra på en källa?
– Faktiskt, nickar Diego, har det varit en hel del redan. Och det känns kul att kunna hjälpa andra att förstå det de läser lite bättre. Förresten – vill du gå kursen?
Kursen?
– Javisst! Kursen i “fake news”. Den startar här i april, om två veckor.
Jag tackar för tipset, tar emot kursledarens telefonnummer (“jag minns inte vad hon heter”) och lovar Diego att kika förbi premiärdagen. Det ska bli spännande att se vad det är för människor som vill lära sig att genomskåda falska nyheter – och hur mycket den mystiska kursledaren vågar fokusera på Trump-sfärens egen propagandapress.
För även om det civila motståndet är starkt i New York och andra amerikanska storstäder, märker jag ett visst motstånd hos privatpersoner mot att öppet smutskasta den nya administrationen inför icke-amerikaner. Kanske är det ett utslag av djupt rotad patriotism. Kanske av en ökad rädsla, då det nu – bara två månader in i Trumps mandatperiod – genom en rad beslut står klart att regeringen menar allvar med att inskränka de rättigheter många amerikaner tagit för givna.
Men tre sektorer ser ut att gå i motsatt riktning, mot ett öppnare och mer aggressivt motstånd.
Den första är de amerikanska medierna, som vi kommer att titta närmare på snart i denna Blankspot-resa, den andra är rättsväsendet och den tredje är den politiska oppositionen, som släppt alla försök till initial goodwill. Inte direkt tre svaga aktörer!
Om dessa grundpelare i den amerikanska demokratin samverkar i sin inofficiella offensiv, tror många att Trump tvingas lämna Vita huset innan år 2020. Kanske gör också biblioteken sitt till att väcka vanliga amerikaners engagemang.
Läs mer: Blankspot på plats i USA
Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa Lisa Bjurwalds arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag.