Analys om , , ,

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

Kriget mellan Twitter och den amerikanske presidenten började i veckan efter att han twittrade om att poströstande skulle leda till riggade val.

Twitter valde att för första gången någonsin faktagranska hans tweets. De adderade en varningsflagg på två av dessa tweets, en varningsrad som uppmanar läsaren att ta reda på mer fakta om poströster:”Get the facts about mail-in ballots”. Länken går till en kort text som summerar att det inte finns belägg för den uppgiften, man hänvisar till bland annat artiklar hos CNN och Washington Post.

Twitter förklarar sitt agerande i tweets där de menar att presidentens twittrande riskerar att förvirra väljare och förminska deras möjligheter att delta i val eftersom han sprider rykten om att poströstning inte fungerar. I den andra tweeten länkar de till sina uppdaterade regler.

I reglerna står det att “Du får inte använda Twitters tjänster för att manipulera eller störa val. Detta omfattar att lägga upp eller dela innehåll som kan få folk att inte gå och rösta eller vilseleda andra om när, var och hur de kan rösta.”

Det finns i deras policy ett fördjupande avsnitt om just reglerna för valpåverkan.

Detta utlöste naturligtvis kraftiga reaktioner hos presidenten som hotade med att sluta använda tjänsten och anklagade Twitter för valpåverkan och att deras agerande är ett hot mot yttrandefriheten.

Trump undertecknade även en översyn av den lag från 1996 som skyddat sociala medieföretagen från att kunna åtalas för vad användare skrivit på deras plattformar och som ger dem rätt att ta ner lagligt innehåll som är stötande.

Enligt amerikanska juridiska experter är detta bara politisk teater från Trumps sida enligt nyhetsbyrån Reuters. Lagen kommer inte att ändras menar de trots att några av dem också ger honom rätt i att Twitters agerande inte är helt okomplicerat ur ett yttrandefrihetsperspektiv.

På twitter uppmanar Trump fortsatt till återkallande av den skyddande lagen.

En fullständig cirkus som dessutom skulle få effekter för Trump själv som ofta far ut med osanning och anklagelser som sociala medieföretagen i en roll som publicister skulle bli än mer ansvariga för än de är idag.

Medan debatten rasat kring Trunp och Twitter har Facebooks grundare Zuckerberg kommenterat hos Fox News att det inte ligger i Facebooks intresse att recensera innehåll på deras plattform.

Backar man bandet är det inte förvånande att Twitter till slut tar detta steg.

“För sent,” menar många men kanske är det först nu som tiden är riktigt mogen för ett så tydligt ställningstagande?

Tecken har ju funnits hela tiden att det hos Jack Dorsey finns funderingar över vad den plattform han byggt lett till.

Ett redskap som skulle få människor att förenas genom realtidsuppdateringar missbrukas för otillåten valpåverkan, polarisering eller spridandet av dödliga tips för hur man skyddar sig mot corona.

Kritik har funnits mot Twitter att man inte agerat oftare.

Efteranalyser av valet 2016 i USA och många andra val sedan dess, såsom till exempel Brexitomröstningarna, visar att sociala medier är effektiva politiska påverkansverktyg. Det kommande amerikanska valet har varit en huvudvärk för sociala mediejättarna.

Twitter valde till slut att förbjuda politisk annonsering under det kommande amerikanska valet medan Facebook fortsätter tillåta dem och faktagranskar dem inte.

Under pandemin har techjättarna visat vad de kan göra för att peka användare åt “korrekt och tillförlitlig information”. Här har alla de större plattformarna som Twitter och Facebook inklusive flera andra såsom Linkedin och Pinterest gått samman för att säkerställa så att man pekar på information från WHO och respektive lands expertmyndigheter. Trovärdiga källor såsom traditionella medier har också premierats högre och syns mer tack vare algoritmer medans det som sprider falsk information eller skadliga hälsoråd tas bort.

Så alla har de visat att det är möjligt och dagligen görs. Innehåll plockas bort.

Presidenterna i såväl Brasilien som Venezuela har fått tweets och Facebookposter raderade på grund av hälsofarliga coronatips. Dag för dag har Trumps twittrande säkerligen utmanat Jack Dorseys och Twitter policy. “Men det är ju ändå vår president,” förmodar man att de tänkt.

Men nu verkar måttet vara helt rågat för Twitter och när gränsen markerats punktmarkerar de nu honom och hans twittrande.

De markerade senare mot en tweet där han kommenterar reaktionerna mot polisen i Minneapolis och de demonstrationer som följer mot den polisbrutalitet och övervåld som skedde i veckan under gripandet av George Floyd.

I tweeten ifrågasätter Trump ledarskapsförmågan hos den demokratiske borgmästaren i Minneapolis och hotar demonstranterna med att “om plundringarna börjar kommer militären att skjuta”. Twitter har gömt den tweeten och adderat: “denna Tweet bryter Twitters mot reglerna om förhärligande av våld. Twitter har dock bedömt att det ligger i allmänhetens intresse att denna Tweet fortsätter att var åtkomlig.” Det innebär att den inte syns men kan läsas om man klickar på inlägget.

Hans kommentar på twitter om situationen i Minneapolis är ytterligare ett exempel på hur han i sitt ämbete ökar polariseringar och spänningarna i landet mer än att stävja dem. Och hans historik över hur han bidragit till detta återkommande genom åren synliggörs i denna sammanställning av CNN. Twitter har genom åren fått stark kritik för att inte tillämpa sina regler på presidenten.

Med Trumps agerande runt protesterna mot polisövervåld blir nu hans regelbrott på plattformen än starkare som exempel och ger utrymme för twitter att agera på.

Att i dessa redan spända coronatider ytterligare bidra till ökad oro och uppror visar att Twitter nu agerar som ett ansvarsfullt företag som stryper den här kanalen för landets president.

Ja, inte riktigt än, men min gissning är att det skulle kunna bli nästa steg när man nu börjat detta frontalangrepp mot hans twittrande i veckan. Ett första steg är att agera som man gjort. Faktagranskar och hänvisar till andra perspektiv eller döljer inlägg. Viktigt att poängtera att inläggen inte tas bort.

Men utrymmet finns inom deras policy att stänga av användare som regelbundet bryter mot deras regler.

Det är i grunden svårt att ens diskutera yttrandefrihetsinskränkningar i USA. Men det är å andra sidan inte en mänsklig rättighet att få twittra. Och inte att twittra som bryter mot twitters policy.

Twitter är ett kommersiellt företag och inte en födslorätt som amerikansk medborgare.

Twitter är dock Donald Trumps absolut viktigaste direktkanal till väljare och media. Ända sedan valrörelsen 2016 har hans twitterkonto hårdbevakats av journalister. Det mesta som sägs där finner sin väg in i etablerade medier.

Med 60 miljoner verifierade följare är det en kanal han inte kan leva utan. Alla dessa personer och framför allt inte journalister skulle inte följa med honom till en ny kanal vilket han hotade med i samband med twitters agerande i veckan. Detta är säkerligen ytterligare en aspekt av hans reaktioner mot deras markeringar.

Men en annan tänkbar utveckling vore att stänga av honom som privatperson på grund av regelbrott.

Han skulle då istället kunna använda det officiella presidentkontot Potus som han ärvde vid tillträdandet. Kanske har Trump kommit lättare undan med vissa angrepp eller uppenbara lögner genom att agera från sitt “privata” konto. Juridiskt vore det intressant att analysera vilka hans ramar hade varit med sina lögner och angrepp om de skett på den mer officiella twitterkanalen.

Oavsett vilket vore det helt rätt för Twitter att fullfölja den redan inslagna vägen och välja en linje där man stänger ner Donald Trumps privata Twitterkonto om regelbrotten fortsätter.

Det borde finnas ett stort utrymme även hos användarna för att uppskatta att Twitter tar ställning på detta sätt när den enkla tjänst man byggt för kommunikation blivit något annat i händerna på världsledare.

Läs mer:

Twitters regler

Trump’s order taking aim at Twitter is ‘bluster’: legal experts

Zuckerberg knocks Twitter for fact-checking Trump, says private companies shouldn’t be ‘the arbiter of truth’