Nyheter om

FN-chef: "Trump uppviglar till våld mot journalister"

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

Uttalandena kan leda till att journalister censurerar sig själva och att de blir attackerade, sade Zeid.

Enligt den frispråkiga Zeid är Trumpadministrationens ointresse för människorättsfrågor ett tydligt brott mot tidigare administrationer och han menar att retoriken mot pressen och minoriteter påminner om 1900-talets värsta erfarenheter.

Zeid tillträdde sin tjänst under Obama-administrationen och har vittnat om att FN:s kontakter med det amerikanska utrikesdepartementet blivit allt färre efter 2017.

– Trumpadministrationen skiljer sig från tidigare administrationer när det gäller att upprätthålla de mänskliga rättigheterna, sade Zeid nyligen.

Tidigare i våras sa  han på en konferens i Wien att världen var på väg tillbaka till en tid då rasister och främlingsfientliga krafter avsiktligt underblåste hat och diskriminering medan de försökte gömma sig bakom demokratin och rättsstaten.

När Trump under förra sommaren la upp en video där han “slår ner” en person vars ansikte ersatts av en CNN-logotyp så sa Zeid Ra’ad Al Hussein även då till AFP att han trodde att det rörde sig om uppvigling.

– Jag tror att det kan röra sig om uppvigling. Låt oss säga att en journalist skadats av en organisation, bär inte presidenten ansvar för attacken då?

Över 100 amerikanska tidningar ska nu i augusti publicera texter på sina ledarsidor som svar på Donald Trumps attacker mot media.

Initiativet kommer från The Boston Globe och i inbjudan skriver tidningen att det ”smutsiga kriget mot den fria pressen måste få ett slut”.