Analys om , , ,

Därför kommer Trumps twitterkopia Truth Social att floppa

Kommer Trumps nya plattform kunna konkurrera med Twitter eller blir det ännu en alt-techbubbla som spricker när den breda användarbasen uteblir.

I veckan har Trumps sociala medieplattform Truth Social lanserats. Den är tillgänglig via amerikanska appstore och den breda lanseringen sägs ske senare i mars.

Trump blev avstängd från sociala medieplattformar som Facebook och Youtube i samband med stormningen av Kapitolium i januari 2021 och Twitter stängde av honom för livstid.

I analyser av Trumps väg till makten har han i ett flertal intervjuer lyft fram vilken central roll Twitter och andra sociala medier haft för hans möjligheter att nå ut. När han permanent kickades ut från Twitter hade han 89 miljoner följare. En siffra som ständigt lyftes fram som ett tecken på hur stor twittermakt han hade. Ofta feltolkat som att han nådde sina väljare genom den kanalen. Den stora bulken av hans följare var dock varken hans kärnväljare eller amerikanska medborgare.

Under den period som Trump hade sitt twitterkonto fanns det endast 68 miljoner aktiva twitteranvändare per månad i USA vilket vi rapporterat om tidigare. Av dessa visar en undersökning av Pew Research följde endast 20 procent Trump, att jämföras med de 32 procent som följde Obama under samma period. Dessutom följdes han av fler demokrater än republikaner.

Det var alltså framför allt utländska följare och journalister som Trump nådde genom sitt flitiga twitteranvändande.

I en tidigare text om Trumps magnetiska twittrande beskrev jag det på följande vis:

Trump har under åren som president, likt råttfångaren i Hameln, lyckats dompterat världens alla medier. Det är som om han bytt ut råttfångarens flöjt mot twitter. Att följa den här mediala utvecklingen har varit som att, likt råttorna och barnen, i staden Hamel luras ner i ett mörkt mörkt vatten.”

Att Trump berövades denna direktkanal ut till en världspublik har säkerligen varit ett svårt slag för honom. Han twittrade i genomsnitt 30 gånger per dygn. Och trots att hans avstängning baserar sig på återkommande överträdelser mot nätföretagens användarpolicy har han sett det som censur och ett politiskt spel.

Det är mot bakgrund av det inte förvånande att han vill bygga en ny plattform och han aviserade i höstas att han skulle bygga ett nytt och bättre sociala mediealternativ. Truth social skulle bli en plattform för alla de som tystats av nätjättarna och erbjuda ett forum fritt från den censur de andra plattformar tillämpar. Det är också på sikt något som Trump säkerligen vill tjäna pengar på genom annonsintäkter, donationsmöjligheter och investeringar i bolaget om tjänsten blir framgångsrik.

Truth Social ägs av Trump Media & Technology Group (TMTG) som grundades av Trump i februari 2021. Företaget ska enligt uppgift även lansera en nyhetskanal, TMTG News och en video-streaming tjänst TMTG++. Den tilltänkta målgruppen är den konservativa publiken och den före detta republikanska politiker Devin Nunes är vd för TMTG.

Veckans lansering kantades av en mängd problem med långa nedtider och felmeddelanden för de som försökte starta ett konto.

Sajten ser ut att vare en twitterkopia och istället för tweets skickar man ”truths”.

Redan namnet avslöjar att man vill positionera sig gentemot sfären som upplever att röster tystas snarare än ett mainstreamalternativ.

Tiden har till delar också sprungit förbi Trump, det finns redan en uppsjö av tjänster inom den så kallade alt-techsfären.

Kortsiktigt kan nog Truth Social ytterligare bidra till att ge draghjälp till hela sfären av altrightplattformar såsom Gab, Parler eller plattformen Rumble som nyligen passade på att marknadsföra sig genom att erbjuda podcastprofilen Joe Rogan att flytta till dem. De är ju i grunden väldigt små plattformar i relation till de andra nätbolagen.

Men att Truth Social behövs för altrihtrörelsen är tveksamt, det blir mer av samma slags digitala teater med rop om frihet från censur men den fortsatta strategiska formeringen och organiseringen av altrightrörelsen sker redan i mer dolda sammanhang och grupper. Plattformen Telegram används flitigt av altrightrörelsen.

Det enda Truth Social skulle kunna tillföra vore en större publik det vill säga om fler av de som följde Trump utan att sympatisera med honom följde med till Truth Social.

Det finns alltid intresse för och behov av nya smarta tjänster. Dessutom finns det en växande kritik finns mot såväl Facebook som Twitter även utanför alt-rightkretsar. Men inget av det som hittills synts av Truth Social andas något banbrytande, intressant eller attraktivt nog för att attrahera den stora breda massan i USA eller övriga världen. En trubbig twitterkopia som är finansierad av Trump med vänner är inte vad techvärlden och dessa användare efterfrågar. Truth Social använder sig av open source-licensen Mastodon som en gång i tiden skapades som ett alternativ till twitter. Det är en liten plattform med dryga 4 miljoner användare som fungerat som ett litet annonsfritt mikrobloggande alternativ som värnat om moderering, filtrering, blockerande och tillgänglighet.

Att driva framgångsrika sociala medieplattformar är dessutom enormt komplext och kommer troligtvis inte vara något Trump och hans gelikar kommer ha uthållighet för, särskilt inte när han ser att världspubliken uteblir.

Dessutom kommer Trump snart få äta upp det faktum att han lovat en censurfri plattform. Det är orealistiskt om han vill vara en del av de distributionssystem som finns och tar inte hänsyn till verkligheten online, gällande lagstiftningar eller att människor kan vara brutala online.

Att moderera sociala medieplattformar handlar om att erbjuda så pass trygga miljöer till användarna så att de vill återvända. Det är en balansgång mellan yttrandefrihet och säkerställandet av att innehåll som självmord, mord, våldtäkter inklusive våldtäkter på barn, misshandel eller utrensning av etniska minoriteter och rasism inte sprids.

Alla plattformar som vill växa och dessutom vill kunna nå annonsörer kommer att behöva ta hänsyn till den typen av innehållsmoderering och upprättande av riktlinjer.

Under lansering har det för övrigt redan visat sig att Truth Social behövt hantera händelser som innebär åtgärder uppger sajten CNET.  Webbutvecklaren Matt Ortega som ville registrera kontot @DevinNunesCow som skulle driva med TMTGs vd Devin Nunes twittrade om hur han fick sitt konto avstängt.

Så har då Truth Social ingen chans alls? Svaret är nej. Med undantag av en brasklapp.

Framgången för Trump bygger trots allt på hur världens alla etablerade medier förhåller sig till hans utspel på denna sin egen plattform. Skulle man tvångsmässigt fortsätta att rapportera allt Trump säger på den plattformen på det sätt man gjorde på Twitter bidrar man till att förstärka såväl den kanalen som Trumps legitimitet.

Traditionella medier bär alltid på nyckeln till förstärkandet och det breda mainstreamgenomslaget av alla digitala fenomen. Inklusive en ny digital megafon för Donald Trump.

Läs mer:

Experterna om Trumps nya plattform, Dagens Nyheter