Nyheter om ,

Ny studie: Demokrater twittrar mer än republikaner

Ett fåtal konton står för det mesta av USA:s twittrande. Men trots att demokraterna är flest dominerar inte oväntat Donald Trump.

När forskningsinstitutet Pew Research Center tittade närmare på hur demokraters och republikaners twittrande skiljer sig åt var skillnaden stor inte bara i hur ofta man twittrade utan även vilka konton man följde och vilka man interagerade med i sina egna inlägg.

I USA finns det 68 miljoner aktiva användare per månad på Twitter. Precis som i statistik från Sverige visar undersökningen att det är ett fåtal aktiva twittrare som står för bulken av allt twittrande även bland vuxna i USA.

Statistik från undersökningen av Pew Research Center.

Majoriteten av de mest aktiva twittrarna (69 procent) är demokrater eller “personer som lutar mot demokraternas värderingar” att jämföra med 26 procent som sympatiserar med republikanernas politik. Demokraterna producerar också majoriteten av alla tweets. Under den 10 månader långa analysperioden producerade demokratiska topp-twittrare i genomsnitt 1 600 tweets, att jämföras med de 800 som republikanska topp-twittrare producerade under samma period.

Dessutom skapade 10 procent av dessa topp-twittrare 92 procent av alla tweets. De allra flesta twittrar mer sällan, ungefär en gång per månad.

Att demokraterna dominerar har varit känd sedan tidigare analyser av twitter. Det handlar inte bara om att vara mer dominerande på Twitter generellt utan också om att de 10 procent mest aktiva demokraterna generellt producerar två gånger så många tweets i månaden (159 tweets) än de mest aktiva republikanerna (79 tweets).

Statistik från undersökningen av Pew Research Center.

Twitteranvändarna är för båda partierna yngre och mer välutbildade än icke-användarna. De aktiva användarna bland republikanerna är lika konservativa som de som inte använder twitter, men däremot upplever de liberala twittrarna att de är mer liberala än genomsnittsdemokraten.

Förutom skillnaden i volym märks också skillnad i vem man följer och inte. De två konton som följs av flest amerikaner följs i olika grad av de båda grupperna.

Obama följs av 42 procent av twittrande demokrater och av 12 procent av republikanerna. Donald Trump följs av 35 procent av de twittrande republikanerna och 13 procent av demokraterna.

Att jämföra med alla amerikaner på twitter. Obama följs av 31 procent av alla vuxna amerikanska twittrare och Trump av 20 procent.

Vilket också innebär att de allra flesta som följer Trump befinner sig utanför USA.

Mediangenomsnittet av antalet följare är 32 för en demokrat och 21 för en republikan. En demokrat följer i genomsnitt 126 andra konton vilket är 1.8 gånger fler än republikaner som följer i genomsnitt 71 personer,

Bland de 10 procent som är topptwittrare skiljer sig däremot inte antalet man följer åt. En demokratisk topptwittrare följer 580 att jämföras med en republikansk som följer 582 konton.

Twitteranvändarna från båda dessa politiska läger uppger också att de använder en palett av andra sociala medienätverk.

De topp tre mest nämnda konton under analysperioden var för båda partisympatisörerna i fallande ordning; Donald Trump, Joe Biden och Youtube. I övrigt förekommer det inte mycket överlappning över konton som nämns av bägge aktörer, med undantag från tv-kanalen CNN som också nämns av bägge partier i lika stor grad.

Det var också enligt studien få skillnader mellan demokrater och republikaner när det kom till användande av hashtags och mer än fem procent av twittrarna använde inte hashtags.

En enda signifikant skillnad i användande av hashtags märks runt #blacklivesmatter som användes av upp till fyra procent av demokraterna men endast av 1 procent av republikanska twittrare.

Läs mer:

Pew Research Center, Differences in How Democrats and Republicans Behave on Twitter.

Twitteranvändare i USA: U.S Twitter från Statista

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.