Analys om ,

Efter avstängningen från Twitter startar Trump ny sajt – fylld av lögner

Donald Trump, USAs 45:e president, har i veckan tagit sitt första digitala steg efter avstängningen från sociala medier.

I veckan har Donald Trump och hans fru Melania lanserat en ny hemsida som innehåller allt “fantastiskt” han åstadkommit som president.

På sidan 45office.com råder det ingen tvekan om vem som är den främsta presidenten genom alla tider. Och hur ”de glömda männen och kvinnorna i Amerika inte längre glömdes bort eftersom de äntligen hade en president som satte Amerika först.” under hans mandatperiod.

På hemsidan kan man vid sidan av att bjuda in den före detta presidenten till evenemang eller få en personlig hälsning också läsa om vad Donald Trump åstadkom under sina fyra år i Vita huset.

Det beskrivs som att han lanserade ”den mest extraordinära politiska rörelsen i historien, avlägsnade politiska dynastier, besegrade etablissemanget i Washington och blev den första sanna outsidern som valdes till president för USA”.

En annan text fortsätter med att beskriva hur hans”inspirerande och banbrytande kampanj” mobiliserade väljare i massiva möten och nådde Amerikas hjärtan och sinnen med den föryngringsvision Trump hade.

Hemsidan är fylld av liknande anmärkningsvärda berättelser om vad som åstadkommits. Att USA som första land drog sig ur det klimatavtal från 2016 som undertecknades i Paris, men trots att Trump lämnade det internationella samarbetet gällande minskandet av koldioxidutsläpp beskrivs mandatperioden som att man hade en ledarroll  ”Under president Trump ledde Amerika världen i att minska koldioxidutsläppen.”  

Kampen mot det ”kinabaserade viruset” Covid-19 beskrivs även det med heroiska ord om unika insatser som räddade enorma mängder av liv.

Att hans hantering av pandemin lett till att USA idag har över en halv miljon avlidna nämns inte. Lika lite som de två riksrättsprocesserna.

Inget av detta är förvånande.

Trumps tydligaste arv är trots allt – lögner. Eller de så berömda ”alternativa fakta”.

Hemsidan är den första digitala närvaron signerad Trump sedan han blockats från i princip samtliga sociala medieplattformar i samband med händelserna runt Kapitolium.

Den livslånga avstängningen från Twitter har med all sannolikhet påverkat Donald Trump personligen och upplevts som att han direkt tystats. Det var trots allt hans absolut främsta redskap för att nå ut och starta en debatt som han också återkommande berättat om hur effektivt det varit för hans kampanjande.  

Trumps rådgivare Jason Miller har nyligen aviserat att det kommer att lanseras en ny social medieplattform inom någon månad som Trump kommer att använda och han menade att det kommer att bli en “formidabel succé”. Det ryktas om att det är plattformen Free Space som kommer att tas över.

Det är klart att ett par miljoner hängivna fas av nyfikenhet kommer att spana in den före detta presidentens nya digitala hamn under de första veckorna, men långsiktigt kommer de viktigaste målgrupperna att saknas på en helt ny plattform. Det var aldrig de mest hängivna väljarna som var hans målgrupp på twitter, amerikanska republikaner använder ju till och med plattformen mindre än vad demokrater gör.

Storheten för Trumps twitteranvändande bestod av hur han lyckades trolla världens alla medier – de var hans primära målgrupp.

Sett i backspegeln är det tydligt hur journalistiken misslyckades fullständigt med att hålla distansen till Donald Trumps frekventa twittrande så även medierna har mått bra av den abrupta tystnaden. Mixen av provokationer, hot och lögner blev oemotståndlig och det gick ju en bekymrande rak linje från tweet till nyhet.

Under hans tid vid makten blev det digitala trollandet norm för det offentliga samtalet. Allt enligt hans strateg Steve Bannons plan från första början, som parallellt förstärkte absurditeterna genom ett starkt globalt kluster av högermedier och digitalt aktiva ytterkantsrörelser.

Under åren som gick trodde många att lösningen låg i att avslöja lögnerna genom faktakontroller.

Det blev plötsligt en helt ny journalistisk genre att “faktagranska”, när detta främst borde ha varit ett internt kompetensprogram för att lära journalister hur lögner och propaganda sprids i sociala medier och kan upptäckas bidrog de till att om och om igen ta upp Trump på olika lögner och sprida dem vidare i viljan av att “granska dem”.

USA befinner sig ännu mitt inne i en detrumpifieringsprocess. Det finns säkerligen ett stort efterarbete för många att göra efter att så många varit ”nyttiga idioter” under en längre tid.

Kanske kan de siffror som nyligen visade vad den osunda symbiosen mellan Trump och media lett till vad gäller trafik till nyhetssajter få alla att tänka om inför en ny digital närvaro från Trumps sida.

Washington Post rapporterade nyligen om hur nyhetssajter tappat trafik efter att Trump förlorat valet. Washington Post har själva tappat 26 procent av de unika besökarna, New York Times motsvarande siffra är 17 procent mindre trafik och CNN uppger att prime-time tittarna minskats med 45 procent (!).

Enligt analysföretaget Newship skrev man i i februari 2017 efter Trumps tillträde tre gånger så många texter om honom som det gjorts i februari 2021 efter att Biden tillträdde.

I kabel-tv diskuterades Trump i 4 669 minuter under samma period år 2017. Biden har bevakats 1 836 minuter enligt det verktyg som Stanford Cable TV tillhandahåller som analyserar nyheter (https://tvnews.stanford.edu/).

Att det senaste året var ett exceptionellt starkt nyhetsår är allmänt känt. För USA har det inte enbart handlat om pandemin utan också om valet.

Den stora reflektionen att göra är dock den om hur man i så många år medvetet ökat trafiken tack vare Donald Trump och öppet flirtat med hans hat mot traditionella medier och ständiga digitala utspel.

I en post-Trump era kan man hoppas att det naturliga är att återvända till en djuplodad, nationell men också lokal, politisk bevakning som lämnar en nyhetagenda styrd av provokationer på twitter.