Nyheter om ,

Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Trots att det skett en uppluckring av abortmotståndet i landet var beslutet inte oväntat. Efter mer än femton timmars debatt, blev slutresultatet med trettioåtta röster mot trettioen, att det fortfarande är olagligt att göra abort om det inte är en risk för kvinnans liv eller om kvinnan utsatts för en våldtäkt.

I andra fall riskerar en kvinna upp till fyra års fängelse.

Men redan en vecka senare fick ANMAT (Argentinas nationella myndigheten av medicin, mat och teknologi) genom en resolution – som också blev godkänd av senaten – där laboratoriet Dominguez fick lov att producera Misoprostol. En medicin som avbryter graviditeter och som anses vara säker av Världshälsoorganisationen, WHO.

Minst 350 000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt myndigheterna, men människorättsgrupper bedömer att det kan röra sig om så många som en halv miljon – och att dessa leder till omkring hundra dödsfall.

Tidigare fanns läkemedlet enbart tillgänglig på vissa sjukhus och institutioner. Men efter nyår kommer det att finnas tillgängligt på privata kliniker och landets alla apotek. Många kvinnoorganisationer hoppas nu att detta innebär att möjligheten för säkra aborter ökar i landet.

Mabel Bianco, som är ordförande för kvinnoorganisationen FEIM, menade efter omröstningen att de argentinska politikerna ändå blev de stora förlorarna, eftersom så många medborgare tog ställning för ”den gröna vågen”, som fått sitt namn av de gröna halsdukar som aborträttsförespråkarna använder som sin symbol.

– Även om den gröna vågens påverkan blivit större om lagen hade antagits så kommer dess effekter att kännas av i andra länder och bidra till att lagar drivs igenom, sa Mabel Bianco till IPS.