Nyheter om ,

Tanzanias autokratiske ledare vill avstå från vaccin

Tanzanias hälsominister har meddelat att landet inte avser vaccinera sin befolkning. Ett beslut som följer den raka linjen från presidenten John Magufulis budskap om att viruset med Guds hjälp har eliminerats i landet.

President John Magufuli förklarade Tanzania fritt från COVID-19-pandemin i juni 2020 och har fortsatt hävda detta trots att sjukhus fyllts med människor som avlider i ”lungsjukdomar”. Magufuli och hans regering har fortsatt agera som om landet inte drabbats av pandemin.

I grannländerna runt Tanzania förekommer smittan. I Kenya som ligger till öster har man konstaterat 103 000 smittade och 1 795 avlidna. Söderut ligger Zambia och där har man 69 347 konstaterade fall och 951 döda av Covid-19. Inte ens öarna Mauritus och Madagaskar är helt befriade vilket bevisar att siffrorna från Tanzania är helt orealistiska.

Tanzanias hälsominister Dorothy Gwajima meddelade i början på februari att man tills vidare avstår från vaccinering i Tanzania och hänvisade till egna hälsorutiner såsom örtdrycker och ångning för att hålla viruset borta skriver The Citizen.

Hälsoministerns uttalande kommer en vecka efter att president Magufuli uttalat sig om att de utländska vaccinen har andra motiv än att säkra människors folkhälsa och ifrågasätter deras verkningsgrad. Han har också anklagat personer som vaccinerats utomlands för att ta med sig viruset till Tanzania och uttryckt förakt för att bära munskydd.

Desinformation från landets högste ledare är ett stort problem och nu en fara för befolkningen i Tanzania. Den katolska kyrkan i landet har börjat protestera och skrev nyligen på framsidan och löpsedlar för sitt veckomagasin att ”Corona finns” skriver AFP.

Oppositionsledaren Zitto Kabwe twittrade efter presidentens kommentarer att en regering som inte skyddar sina medborgare saknar legitimitet.

I Foreign Policy Africabrief ställer man sig frågan om den autokratiske ledaren är mer farlig för tanzanias invånare än Covid-19.

Zanzibars förste vice president Seif Sharif Hamad dog i veckan 77 år gammal i sviterna av Covid-19. Ön tillhör Tanzania och vice presidentens dödsfall kommer öka trycket på landets president att sluta förneka existensen av Covid-19 och säkerställa att landets invånare kan få tillgång till vaccin.

-Genom att förneka pandemin kan Tanzania mycket väl ha hamnta längst bak i en mycket lång väntelista för vacciner, sa Aidan Eyakuze, från Twaweza East Africa till The Citizen.

Foto: Stefan Magdalinski, Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.