Nyheter om , ,

Qatar avslår FIFA-tjänstemannens överklagan

Domstolen i Qatar har avslagit den före detta FIFA tjänstemannen Abdullah Ibhais överklagan. Under onsdagen dömdes han till tre års fängelse – efter en minuts förhandling.

Den förre FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais förlorade i domstolen i Qatar. I samband med det fastställdes hans straff till tre års fängelse, två år mindre än hans ursprungliga dom.

Sedan i mitten av november har han varit frihetsberövad och var under onsdagen inte närvarande i domstolen när hans överklagan skulle hanteras.

Enligt den nederländska journalisten Olaf Koen som bevittnade förhandlingarna tog det domstolen mindre än en minut att avslå Ibhais överklagan.

– Jag har aldrig sett det ske så snabbt. Den här mannen dömdes i en mening. Det bara sas, tre års fängelse. Klart. Det är otroligt. Jag fick känslan av att domaren inte ens försökte fördjupa sig i detaljer om det här fallet, säger han till tidningen RTL nieuws.

Ibhais arbetade tidigare som medie- och kommunikationschef för FIFA-kommittén i Qatar men åtalades i november år 2019 för att ha tagit emot mutor, något han sedan dömdes för under våren år 2021.

Däremot har hans rättegång blivit kritiserad, och misstankarna har växt om att bevisningen som användes mot honom ska ha fabriceras och istället varit en hämndaktion för att han kritiserade kommitténs hanteringen av landets migrantarbetare.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch och Fairsquare var anklagelserna bakom Ibhais vaga och till synes ogrundade, och det enda beviset mot honom var hans erkännande som ska ha skett under tvång.

Efter onsdagens förhandlingar kommenterade en representant från de qatariska myndigheterna kritiken om att bevisningen i fallet ska ha varit svag.

 “Domstolen har fastställt sin fällande dom i fallet mot Abdullah Ibhais. Han dömdes efter en noggrann undersökning av ett överflöd av starka och trovärdiga bevis mot honom för att ha begärt mutor för att påverka resultatet av en statligt finansierad upphandlingsprocess. Dessa bevis inkluderade omfattande detaljer om brottet – mycket mer än den tilltalades eget erkännande” löd uttalandet.

Den nederländska journalisten Olaf Koens, som var på plast under onsdagens förhandlingar, skrev i ett tweet att det tog domstolen mindre än en minut att döma Abdullah Ibhais till tre års fängelse.

Även VM-kommittén valde att publicera ett uttalande om situationen där de beskrev sin inblandning i Ibhais fall. 

Enligt uttalandet växte kommitténs intresset för honom efter att utomstående ska ha lämnat in klagomål, vilket ska ha lett till att en utredning påbörjades där bevisning mot Ibhais samlades in och vidarebefordrades till “relevanta offentliga myndigheterna”.

“Herr Ibhais anklagelser efter fällande dom om att kommittén konspirerat mot honom på grund av hans åsikter om migrantarbetare är löjliga, ärekränkande och absolut falska” avslutades meddelandet.

Enligt Olaf Koen var det väldigt få människor närvarande i rättssalen under onsdagen, och förutom några journalister så var det bara Ibhais advokat och hans fru Hala som var på plats.

– Jag såg hur hon brast ut i gråt och så småningom blev hon utsparkad ur rummet. Det fanns ingen annan där förutom två andra journalister. Det fanns inte heller någon ambassadpersonal. Det väcker många frågor, säger han.

Ingen från FIFA, organisationen som Ibhais arbetade för i flera år, var heller närvarande under rättegången. Organisationen har fått motta stor kritik då inga direkta åtgärder tycks ha gjorts för att hjälpa den förre detta anställda och enligt Nicholas McGeehan, grundare till människorättsorganisationen FairSquare, sänder det här ett tydlig budskap.

“Varje dag Abdullah Ibhais sitter kvar i fängelse kommer fler människor att veta hans namn, veta vad han gjorde för migrantarbetarna som byggde Qatars fotbolls-VM och veta priset han uppenbarligen har betalat för det. Det var Qatars VM-arrangörer som väckte det här åtalet, men det var FIFAs tystnad som möjliggjorde dagens dom” skrev han i ett uttal efter att domen offentliggjordes på onsdagen.

Som svar på kritiken skrev en talesperson för FIFA att organisationen tycker att “varje person förtjänar en rättvis rättegång, som iakttas och respekteras” och att FIFA har följt Ibhais fall noga. 

Enligt talespersonen ska FIFA även ha undersökt uttalandena från de olika aktörerna som har varit involverade i ärendet, och kommer nu analysera domen innan de gör några ytterligare kommentarer om det.

Människorättsorganisationer har vid flera tillfällen uppmanat FIFA att lyfta Ibhais ärende då det finns starka bevis på att han har pekats ut till följd av händelserna under sommaren år 2019, och sedan han frihetsberövades i november har han genomfört en hungerstrejk i sin cell i ett försök att påvisa sin oskuld.

Toppbild: Abdullah Ibhais i intervju med ITV

Läs också: FIFA-tjänsteman som kritiserade Qatar fick fem års fängelse – nu växer kritiken mot rättegången

Läs också: Fängslad före detta FIFA-tjänsteman hungerstrejkar i Qatar

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.