Nyheter om

Protest mot nya utvisningar till Afghanistan

Aktivister demonstrerade ikväll utanför förvaret i Märsta för att stoppa en väntad utvisning av ett 80-tal personer till Afghanistan.

Utanför förvaret i Märsta i norra Stockholm står ett femtiotal personer.  Framför dem sätter polisen upp avspärrningsband och meddelar demonstranterna att deportationen kommer att inledas ”under kvällen” men ger ingen exakt tid. 

Utanför avspärrningarna står Fraidoon och ser mot den avspärrade byggnaden. Där inne sitter hans kompis Fawad Ahmadi som ska utvisas ikväll. 

– Personalen låter mig inte komma in. Man måste ha en avtalad tid men Ahmadi har fått sin telefon beslagtagen. Hur ska man då kunna bestämma ett möte, frågar sig Fraidoon. 

Tisdagskvällens utvisning sammanfaller med en våldsspiral i Afghanistan. Bara förra veckan dödades över 260 personer. I norra Afghanistan, där Fawad Ahmadi kommer ifrån, utsattes staden Kunduz nyligen för ett fullskaligt anfall av talibanerna. 

Även om de pressades tillbaka av afghanska säkerhetsstyrkor är anfallet enligt bedömare ett tecken på handlingskraft och militär förmåga bland talibanerna. 

Fler och fler både män, kvinnor och ensamkommande afghaner ansluter. Sara Lund Persson från organisationen Agape, har rest hela vägen från Göteborg för att delta i manifestationen. 

– Enligt planerna ska över 80 personer deporteras idag, men jag tror det blir omkring 70 som sätts på planet eftersom det oftast brukar finnas med personer som Afghanistan inte vill ta emot. 

Sara Lund Persson berättar att en av de som ska utvisas är en man med nedsatta kognitiva funktioner som sondmatats. 

– Ska sjuksköterskan som är med på planet stanna i Kabul och fortsätta hjälpa till med sondmatningen, frågar hon sig ironiskt. 

Enligt Sara Lund Persson och andra aktivister finns det en överhängande risk att många av de som i dag deporteras kommer hamna som internflyktingar i just Kabul. En kombination av krig och naturkatastrofer har fått över 217 000 människor att söka sig till de större städerna i landet hittills i år och enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp kan siffran uppgå till en halv miljon vid årsskiftet.

I takt med att fredsförhandlingarna mellan talibanerna och USA brutit ihop har också säkerheten i huvudstaden förvärrats. 

Den senaste veckan har ett tjugotal dött och dussintals skadats i bilbomber.  

Men Migrationsverket gör fortsatt bedömningen att situationen i Afghanistan inte är så svår att alla afghanska medborgare automatiskt har rätt till skydd i Sverige. Alla ärenden prövas individuellt.

En bit bort från manifestationen står Amin och ser tyst på avspärrningen. 

Han förklarar lågmält att han varit på tidigare manifestationer och tycker de är viktiga. En stund senare får han tag på en megafon. 

– Migration, migration, ropar han i megafonen.

Varpå demonstranterna svarar. 

– Stop deportation! 

Om Sverige i kväll tvångsutvisar 80 personer till Afghanistan återstår 6937 ärenden hos Migrationsverket och 4507 som har överlämnats till polisen. Förra året reste 451 afghanska medborgare tillbaka till Afghanistan.

Med den här takten kommer det med andra ord under de kommande tio åren att hållas demonstrationer utanför förvaret i Märsta. 

Toppfoto: NB Bergström

Vi planerar att med kort varsel resa till Afghanistan igen, bland annat för att följa upp och rapportera om den senaste utvisningen från Sverige. Men för att kunna göra det behöver vi ditt stöd. Läs mer här.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.