Nyheter om ,

Nedstängda bordeller öppnas efter lock-down

Den österrikiska återgången till en vardag med pandemin når nu sexarbetarna. Bordellerna öppnas från och med nästa vecka.

De 8 000 österrikiska sexarbetare, varav cirka 3 500 i huvudstaden Wien har under pandemin mist alla sina intäktsmöjligheter vilket ledde till att en del bedrev illegal sexhandel, men många reste också till sina hemländer.

– Redan före Coronakrisen utsattes sexarbetare för diskriminering, stigmatisering, svåra arbetsvillkor och hade bekymmer med att få tillgång till välfärdssystemen. I krisen förvärrades detta ytterligare, säger Eva van Rahden, chef för Sophie, ett rådgivningscentrum för sexarbetare som sorterar under Volkshilfe Wien.

I dag är prostitution lagligt i landet men debatten om ett förbud mot sexköp växer och den svenska sexköpslagstiftningen lyfts ofta fram som ett föredöme i debatten.

– Vi motsätter oss starkt ett förbud. Konsekvensen skulle vara en ytterligare stigmatisering av yrket. Blir sexarbete olagligt, kommer sexarbetarna arbeta utan stöd och skydd. Detta skulle öppna dörren för våld, exploatering och människohandel. I stället för ett förbud behöver vi fortsätta arbeta med koncept för säkert sexarbete i Österrike, fortsätter Eva Van Rahden.

Under pandemin har rådgivningscentret utfärdat över 300 matpaket och kuponger samt informerat kvinnor om deras rättigheter. Många har egentligen rätt till stöd från den krisfond som upprättats för enskilda företagare men han troligen inte helt kunskap om detta. En stor andel av sexarbetarna kommer från andra länder än Österrike.

I veckan meddelade hälsoministeriet att bordellerna får öppna från och med den 1 juli under förutsättning att man följer de redan gällande rekommendationerna om hygien och skyddsrutiner samt nya coronaregler.

Vilka dessa nya regler är råder det dock lite oklarheter runt.

Känt är ju att det råder maskplikt på gym, massage och annan friskvård. Det är också oklart om öppnandet bara gäller bordellerna eller om den också innefattar gatuprostitutionen.

Som en del av landets lagstiftning anmäler sig sexarbetarna i Wien till polisen och går regelbundet på undersökningar för att erhålla den legitimation som behövs för att få arbeta. Dessa undersökningar återupptog man redan den 8 juni för att sexarbetarna omedelbart ska kunna återgå till arbetet när lättnaderna införs.

Foto: Bojan Cvetanović Europride 2019 i Wien

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.