Nyheter om ,

Nya coronaregler för Wiens restauranger – registrerar gästerna

Alla gäster ska från och med idag uppge namn, telefonnummer och e-post när de äter ute. Det är Österikes senaste svar på den ökande smittspridningen.

De nya reglerna ska gälla året ut och är ett exempel på att myndigheterna nu valt att använda nya delar av epidemilagstiftningen från 1950 i kampen mot den ökande smittspridning.

Förutom namn antecknas även bordsnummer och tidpunkten för restaurangbesöket.

Än så länge gäller detta enbart i huvudstaden Wien men fler förbundsländer kommer att följa efter.

Många har aviserat att de kommer att genomföra det när smittoläget nått orange läge på det trafikljussystem som Blankspot skrivit om.

Sedan tidigare har det även aviserats att landets samtliga restauranger, pubar, barer och caféer ska stänga redan klockan 22.

Wiens borgmästare Michael Ludwig avfärdade de nya restriktionerna för huvudstaden med att till tidningen Kurier säga:

– I en metropol som Wien går man inte och lägger sig klockan 22.

I mindre orter väljer man dock att stänga restaurangerna ännu tidigare.

Det råder ännu oklarheter om vad det exakta straffet blir för restaurangägaren om man inte följer de nya reglerna men det lär offentliggöras idag.

Det som är klart är att ansvaret ligger hos restaurangägaren att göra en förteckning över sina gäster.

Men vad ska de göra om en gäst kallar sig “Kalle Anka” eller helt enkelt vägrar att uppge sitt namn?

Det lär säkerligen uppstå liknande incidenter som när munskydd krävs ombord på flyg. Även här dyker det återkommande upp enstaka maskvägrare som orsakar stor uppståndelse ombord, där är det dessutom än svårare att hantera dem efter att planet väl lyft.

På en restaurang kommer ägaren eventuellt blunda för en stammis som uppger ett påhittat namn eller så är det mest troliga scenariot att man ber gästen att gå med hänvisning till den registreringsplikt de som ansvariga har.

Gästerna kommer dock inte bötfällas om de vägrar att uppge sitt namn.

Restaurangägarna hyser dock en viss oro för att den pappersadministration som denna insamling av uppgifter innebär ska leda till ett fullständigt “lapphaveri”.

Berörda myndigheter kommer bara att få tillgång till uppgifterna när en smitta på en restaurang upptäcks via smittspårningen.

Om man har befunnit sig i närheten av någon som bekräftats positiv med Covid-19 så måste man vara i karantän i 10 dagar, även om man inte har några symptom.

Detta är samma regler som gäller för all smittspårning i Österrike. Vid inresa till Österrike fyller alla passagerare sedan länge i en blankett i som lämnas till personalen ombord på flyget.

Om en passagerare testas positivt blir man även då kontaktad av myndigheter och ombeds att sätta sig i karantän.

Datan sparas i alla förekommande fall i 28 dagar och raderas sedan.

Restaurangägarna får inte heller använda uppgifterna för något annat annat ändamål, det vore ett brott mot dataskyddsförordningen.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.