Nyheter om ,

Nordmakedonien skjuter upp val på grund av virusutbrottet

Virusutbrottet får nu ännu fler länder att skjuta upp val, däribland Nordmakedonien som skulle hållit parlamentsval i april.

Ledarna för Nordmakedomiens största partier; det regerande socialdemokratiska partiet SDSM och det nationalistiska oppositionspartiet VMRO-DPMNE har beslutat att parlamentsvalet som skulle hållas i Nordmakedonien den 12 april skjuts upp på obestämd tid. 

– Vi är alla eniga om att förutsättningar inte finns för att hålla valet, säger Nordmakedoniens tidigare premiärminister Zoran Zaev, ledare för socialdemokratiska SDSM till nyhetsbyrån Reuters.

Inför det planerade valet upplöstes parlamentet redan i februari och nu har Nordmakedonien även infört undantagstillstånd för att kontrollera spridningen av coronaviruset i landet. 

Undantagstillståndet gör det möjligt för landets socialdemokratiska regering att anta och verkställa förordningar för att motverka corona trots att parlamentet är upplöst. 

I en opinionsundersökning som genomfördes av International Republican Institute (IRI) framgår det att det regerande opartiet SDSM leder med en mycket liten marginal över oppositionspartiet VMRO-DPMNE i det nu uppskjutna valet. 

I ett sådant scenario blir de etniskt albanska partiernas röster avgörande när en ny regering ska bildas efter valet.

Både Zaevs socialdemokratiska union (SDSM) och den nationalistiska oppositionen VMRO-DPMNE, inledde kampanjer i början av oktober 2019. 

SDSM-kampanjen betonar partiets roll för landets euro-atlantiska integration, inklusive att lösa tvisten med Grekland och säkra Nato-medlemskap. Medan oppossitionen VMRO-DPMNE anser att genombrotten med EU och NATO har skett på bekostnad av nationella intressen; som namnändringen till Nordmakedonien. 

I februari 2019, ändrade landet formellt sitt namn från Makedonien till Nordmakedonien för att lösa en långvarig tvist med Grekland, som hävdar rätt till att använda det geografiska namnet Makedonien, och på så sätt komma på god fot med EU och NATO.

Namnändringen hade från början inte den effekt som den Nordmakedonska regeringen hoppats på. Under Europarådet i oktober 2019 kunde inget besked ges om ifall anslutningsförhandlingar med Nordmakedonien skulle påbörjas eller inte. Att det beslutet uteblev var ett hårt slag för regeringen och SDSM:s partiledare Zoran Zaev, som blev tvungen att avgå som premiärminister. Rollen som premiärminister gick till Oliver Spasovski som valdes inom SDMS, partiledaren Zoran Zaev skulle stå för omval till premiärminister i valet som nu skjuts upp. 

Men i slutet av mars 2020 kunde Nordmakedonien börja se en effekt av namnändringen. Den 28 mars kom beslutet om att Nordmakedonien formellt upptagits av militäralliansen NATO. Tidigare samma vecka kom en ny rapport från EU-kommissionen med ett beslut om att påbörja anslutningsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien.

Det här beslutet är särskilt positivt för Nordmakedoniens pro-europeiska regering, som förväntar sig en tuff valkamp för att hålla sig vid makten.

Landets nuvarande premiärminister Oliver Spasevski har varnat för att valet, när det väl hålls, står inför flera problem.

– Valkampanjen för det här parlamentsvalet blir säkert ett av de smutsigaste hittills i Nordmakedonien. Jag är säker på att fejk news och propaganda kommer att vara en del av vardagen under valet, sa Spasovski till Euobserver.

Utfallet för det val som Nordmakedonien står inför blir avgörande för landets fortsatta EU-närmande. Premiärministern har också sagt att landet, precis som alla länder i regionen när de tar steg mot EU och NATO kan förvänta sig ryska cyberattacker. 

Bild: OSCE, arkivbild från valen i april 2019.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.