Nyheter om ,

Maskplikt återinförs i delar av Österrike

Ett förbundsland återinför nu obligatoriska munskydd – på grund av det ökande antalet smittade.

Antalet smittade per dag är nu i Österrike på samma nivå som i mars när hela landet sattes i lock-down under 46 dagar. Skillnaden mot i smittspridningen då är dock att kurvan inte går lika drastiskt uppåt.

– Dynamiken i våras var helt annorlunda. Då fördubblade sig antalet fall inom fyra till fem dagar, numera ligger dubbleringstiden på mellan 150 till 200 dagar, säger Heinz Burgmann som leder avdelningen för infektionssjukdomar på Wiens allmänna sjukhus, Wiener AKH till tidningen Kurier.

Spridningen är inte heller att jämföra med en okontrollerad bred samhällsspridning när smittan nu sprids mellan olika kluster vilket är vad en del förbundsländer nu brottas med.

Ett av dem är förbundslandet Oberösterreich som på grund av en sådan klusterspridning valde att införa ett antal restriktioner för en vecka sedan och i dag utökades de med en så kallad “maskplikt”.

Förra veckans restriktioner skedde efter att man sett hur ett ”pingstkyrkokluster” lett till stor spridning i staden Linz och dess omgivning.

Totalt kan 170 av de 427 smittade i regionen hänföras till den pingstkyrkan.

Många av de smittade återfinns i familjer med många barn i hushållet vilket gett utslag i statistiken över smittade. Sju barn från fem skolor har smittspårats till detta kluster. Spridningen bland unga ledde till att man förra veckan återigen stängde skolor samt daghem och andra barnomsorgsalternativ.

Invånare i regionen uppmanas nu att minska antalet sociala kontakter, undvika besök i lokaler inomhus eller delta i större sammankomster utomhus, hålla distans och noga anteckna vem man träffat.

Det sistnämnda för att underlätta smittspårningen om det blir aktuellt.

Under presskonferensen idag fick de ansvariga frågor om hur man såg på utvecklingen framåt och hur länge dessa restriktioner ska gälla.

– Vi kan inte vara säkra på något. Vi vill agera snabbt där vi ser att infektionerna finns och kan öka. Vi är mitt i en pandemi och behöver agera snabbt för att kunna hålla fast vid lättnader inom andra områden, sa Thomas Stelzer, regeringschefen för förbundslänet Oberösterreich.

De nya restriktionerna gäller tills vidare.

Under veckan har det också visat sig att spridningen fortsatt att öka. Fler liknande klusterspridningar har identifierats, bland annat tre slakterier där det finns ett tiotal smittade och smittspårningen bland kollegor, familj och anhöriga fortsätter.  

Runtom i Oberösterreich utförs nu fler tester, man smittspårar i fler led än vad man gjort tidigare och sätter personer från dessa kluster i karantän. Totalt befinner sig hittills 3 000 personer i karantän som en konsekvens av detta.

För att förhindra att spridningen inte ökar okontrollerat har man lagt ner mycket resurser på ett utökat testprogram som innefattar såväl fasta som mobila testinstanser. Till sin hjälp vid utförandet har myndigheterna samarbetet med Röda korset och även bett om förstärkning av militären för att kunna testa storskaligt.

Målsättningen är att varje invånare ska kunna testa sig inom 30 minuter och för detta ändamål har man avsatt 10 miljoner euro. Det har i samband med de här klusterspridningarna framkommit kritik mot att man i regionen inte testat lika mycket som i andra delar av landet. Här har man till exempel inte testat de som ej har symptom. Erfarenheterna från det omfattande testandet i huvudstaden Wien visar dock att många smittade kan smittspåras till personer som ej haft några symptom.

När det nu blir allmän plikt att bära munskydd i regionen innebär det också att munskydd i restauranger och i mataffärer återinförs. Än mer frekventa kontroller av att munskydd används inom lokaltrafiken kommer också att genomföras. Inom vissa delar av regionen har man även med omedelbar verkan stängt parker, lekparker och utomhusbad.

Erfarenheterna från den första fasen Av pandemin gör nu att alla led kan agera snabbare när antalet smittade ökar.

Även om de österrikiska smittskyddsexperterna inte tolkar det som sker som en andra våg av pandemin, kommer det som sker i Oberösterreich snabbt kunna följas upp av att liknande restriktioner återinförs i övriga delar av landet.

Foto: Wikimedia Austria

Läs mer:

OÖ führt allgemeine Maskenpflicht ab Donnerstag wieder ein

Coronavirus – wie sich die situation heute von Maerz unterscheidet

Coronavirus: “Pfingstkirchen-Cluster” weitet sich immer mehr aus

Kritik an Oberösterreichs Teststrategie nimmt zu

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.