
Nyheter om Azerbajdzjan, Kaviardiplomati, Nagorno-Karabach
KD bjöd in azerbajdzjansk delegation i Riksdagen
Mitt under brinnande flyktingkris från Nagorno-Karabach bjöd Kristdemokraterna in en azerbajdzjansk delegation. Mötet ägde bland annat rum i försvarsutskottets sessionssal.
Av Rasmus Canbäck 6 oktober, 2023
I en text med tillhörande bild från försvarsutskottets sessionssal i Riksdagen skriver den azerbajdzjanska ambassadören att delegationen framfört sin syn på Nagorno-Karabach.
”Vi hade nöjet att besöka Riksdagen och besvara frågor från riksdagsledamöter om situationen i Garabagregionen i Azerbajdzjan och informera dem om Azerbajdzjans konsekventa åtgärder för en förtroendebaserad återintegrering av dess armeniska befolkning, vid ett rundabordssamtal med delegationen från Statskommittén för religiösa samfund i republiken Azerbajdzjan”.
På bilden syns förutom ambassadören även de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Mikael Oscarsson och Hans Eklind.
Försvarsutskottets sessionssal används också av Sveriges försvarsledning för att informera försvarsutskottet om det löpande arbetet, och anses säkerhetsklassificerad.
I ett utdrag från Riksdagens besöksregister framgår det att Mikael Oscarsson bjudit in nio personer till mötet, varav fyra från Azerbajdzjan. Övriga är personer med kopplingar till svenska Livets ord som Oscarsson själv är medlem i.

Delegationen från Azerbajdzjan bestod av ambassadör Zaur Ahmadov, Sayavush Heydarov (biträdande myndighetschef för ovan nämnda statskommitté), en pastor från Livets ord och Gunel Guliyeva.
Under andra möten samma dag framgår det att delegationen också ska undersöka hur Sverige och Finland arbetar med AI vid offentlig förvaltning. Bland annat publiceras bilder på när de träffar svenska polisen.
Nyheter om flera av delegationens möten har publicerats i azerbajdzjanska regimmedier. Vid skrivande stund finns ingen nyhet om riksdagsmötet än.
I den azerbajdzjanska statsretoriken framhävs ofta arbetet för tolerans för religioner som en kärna i landets multikulturalism. Samtidigt kritiserades landet av EU-parlamentet i en resolution 2022 för att radera det armeniska kulturarvet, genom att bland annat förstöra armeniska kyrkor, och sprida ”systematiskt hat mot armenier.”
Besöket från Azerbajdzjan sker samtidigt som 100 000 armenier tvingats fly från Nagorno-Karabach efter en azerbajdzjansk offensiv. Europarådets ordförande Charles Michel, som ansvarar för medlandet i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan, beskrev under EU-toppmötet i Grenada Azerbajdzjans brukande av militärt våld som ”chockerande”.
EU-parlamentet antog den femte oktober en resolution som kallar agerandet för ”etnisk rensning av armenier”, och som kräver att EU-kommissionen utreder sanktioner mot Azerbajdzjan.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström kallar Azerbajdzjans agerande för en ”militär operation” som ”givit upphov till en humanitär kris”, i ett skriftligt svar till fyra ledamöter i Riksdagen.
Azerbajdzjan rankas av amerikanska Freedom House som mer auktoritärt än båda grannländerna Ryssland och Iran.
Över en telefonintervju berättar Mikael Oscarsson att syftet med mötet var att träffa pastorn från Livets ord, som tidigare suttit i fängelse i Iran för religionsförföljelse.
– Syftet var att träffa pastorn för att lära oss om hur det är att vara kristen i Azerbajdzjan. Jag kände till på förhand att personen från statskommittén skulle komma, men bara timmarna innan hörde de av sig och frågade om ambassadören också kunde bli inbjuden. De sade att de tillsammans besökt flera platser i Uppsala, däribland Migrationsverket och en religiös skola, säger Mikael Oscarsson.
Han fortsätter berätta att han och Hans Eklind såg det som en möjlighet att lyfta frågan om Nagorno-Karabach.
– När ambassadören också skulle komma såg vi det som ett sätt att passa på att lyfta kritiken kring det folkrättsvidriga som sker i Nagorno-Karabach, vilket vi också gjorde. Här tog ambassadören till orda och gav en lång bortförklaring, säger Mikael Oscarsson.
Hur ser du på att bjuda in en auktoritär krigförande makt i försvarsutskottets sessionssal?
– De var bara där en kort stund och vi hade full uppsikt över dem. Vi visade runt delegationen i Riksdagen, och det var ett av rummen där vi samtalade, säger Mikael Oscarsson.
Till Blankspot säger Patrik Oksanen, Resident Senior Fellow vid tankesmedjan Frivärld, att delegationer från auktoritära stater bör bjudas in med viss försiktighet.
– Händelsen är en påminnelse till alla att vara försiktiga med besöksdelegationer från auktoritära stater. Det är långt ifrån säkert att deras syfte är det samma som man uppger som skäl när man vill träffas, när det läggs till ambassadörer i sista stund borde varningsklockor ringa, säger Patrik Oksanen.
Patrik Oksanen rekommenderar Riksdagens partier att ha skärpta rutiner för besök från auktoritära stater:
– Det handlar till exempel om att inte ta möten i utskottsrummen, kammarsalarna och andra känsliga lokaler, att alltid informera talmannen, undvika fotografering och ha med någon från riksdagens säkerhetsavdelning under besöket.
Han säger att det förutom säkerhetsrisken också finns en risk att representanter från auktoritära stater använder möten för propagandaskäl.
– Att i egna kanaler framställa mötet som något annat är inte ovanligt, och man gör det av propagandaskäl, både för inhemsk publik och utomlands, säger Patrik Oksanen.
**
Stöd Blankspots läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.
**
Toppbild: Fotomontage med Azerbajdzjans ambassadör Zaur Ahmadov framför Riksdagen. I bakgrunden är azerbajdzjanska flaggan. Foto av Riksdagen: Melker Dahlstrand/Sveriges Riksdag.