Nyheter om

Hatbrotten ökar i Trumps USA – men också gräsrötternas engagemang

Sedan presidentvalet i november förra året har antalet hatbrott och rasistiska incidenter riktade mot etniska minoriteter ökat enligt Southern Poverty Law Center (SPLC), USA:s ledande organisation på att övervaka hatbrott och högerextremism. Nu kraftsamlar religiösa organisationer mot utvecklingen. I en betongklump på Riverside Drive nummer 475 huserar Interfaith Center of New York, en gräsrotsorganisation som […]

Sedan presidentvalet i november förra året har antalet hatbrott och rasistiska incidenter riktade mot etniska minoriteter ökat enligt Southern Poverty Law Center (SPLC), USA:s ledande organisation på att övervaka hatbrott och högerextremism. Nu kraftsamlar religiösa organisationer mot utvecklingen.

I en betongklump på Riverside Drive nummer 475 huserar Interfaith Center of New York, en gräsrotsorganisation som nyligen var värd för en stor interreligiös konferens med det talande namnet “Hospitality in a Time of Hate: Religiöst ledarskap för en inkluderande stad under Trump-administrationen”.

– En fri press, rätten att demonstrera, rätten att utöva sin religion, reproduktiva rättigheter, minoriteters rättigheter – allt detta är hotat just nu. Det är en extremt farlig tid vi lever i, säger Donna Lieberman, chef för New York Civil Liberties Union, i sitt inledande tal.



I den sobra mötessalen, på norra Manhattanm ett stenkast från Harlem sitter äldre rabbiner, teologistuderande och afroamerikanska imamer och gråter öppet. Säkerhetspådraget omkring mötet är stort.

Lieberman skräder inte orden om regeringen Trump.

– Regimen har skapat ett ofattbart lidande över vårt land. Men den har också väckt en sovande jätte: Det amerikanska folket.

– Amen! Ropar en manlig präst, aktiv för HBTQ-rättigheter i den amerikanska armén.

– För mycket står på spel för att vi inte ska våga agera. Rättsvidriga lagar träder just nu i kraft i delstat efter delstat. Lagar som bland annat gör det möjligt att köra över och mörda folk som demonstrerar utan att straffas för det, fortsätter Lieberman.

Lagen ifråga har uppmärksammats i amerikanska medier men många deltagare flämtar ändå till.  I en färsk FN-rapport från april varnar två oberoende utredare för att den grundlagsskyddade rätten att delta i fredliga protester just nu undertrycks av en rad lagförslag.

Sammantaget utgör de en “alarmerande och antidemokratisk trend” och den amerikanska yttrandefriheten anses av FN vara i “allvarlig fara” under president Trumps styre.

– Vi kan också se en flod av kärlek för att möta hatet, påpekar Donna Lieberman. USA välkomnar flyktingar – refugees are welcome – och vi måste stå upp för detta uramerikanska motto, oavsett var människorna kommer ifrån, från Afrika eller Syrien eller var det än må vara.

Hennes röst brister och många av de skäggiga äldre rabbinerna harklar sig, påtagligt rörda.

Några klappar varandra lite tröstande på händerna eller över ryggen medan de lyssnar vidare på Lieberman.

– Folk ser på er som moraliska kompasser; de vänder sig till er för vägledning. Ni måste finna modet att leda dem genom den här svåra tiden, ut mot ljuset.

I flera rapporter framgår att amerikanska muslimer är särskilt drabbade av fördomar, vardagsrasism och rena hatbrott.

Iman Boukadoum är centrets chef för community partnerships, ett samarbeten mellan olika samfund.

– Mina föräldrar var tvungna att fly sitt hemland och packa allt de ägde på 48 timmar. Själv är jag kvinna, barn till flyktingar och muslim. De tre identiteterna innebär att vårt lands nya politiska utveckling påverkar mig direkt, i mitt dagliga liv, konstaterar Iman. Och jag är inte ensam.

– Det våra muslimska församlingar tvingas gå igenom över hela USA är… obeskrivligt.

Polismyndigheten FBI meddelade i november att de noterat en 67-procentig ökning av hatbrott riktade mot muslimer redan under år 2015.

Judiska församlingar och skolor har drabbats av trakasserier sedan valet och har uttryckt stor besvikelse över Trumps passivitet inför deras situation.

156 amerikanska organisationer för mänskliga och medborgerliga rättigheter har under våren krävt att president Trump agerar snabbare och mer kraftfullt på hatbrott och rasistiska incidenter. Nyligen bildades också Communities Against Hate, bestående av rättsorganisationer som representerar bland andra afroamerikaner, HBTQ-personer, muslimer och latinamerikaner.

Koalitionen har precis lanserat en nationell hjälplinje för att hjälpa individer som drabbas av hatbrott samt en databas över incidenter. Allt för att själva kunna tackla den hotbild många menar att myndigheterna står alltför passiva inför – och att Trump-administrationen till och med förstärker den.

– Tendensen för religiösa ledare att vara timida slutar här, slår Iman Boukadoum fast med en blick som menar allvar. Det är hög tid att vi ställer oss på frontlinjerna och kämpar för våra folk.

New York är en så kallad sanctuary city – en stad i USA eller Kanada som tillåter att olagliga immigranter bosätter sig där utan att de behöver riskera att deporteras. Konferensens diskussioner om regeringsoffensiven mot flyktingar och invandrare är därför extra känsloladdad och många frågar sig; hur vågar Trump och hans kollegor försöka bryta New Yorks historiska status som fristad för människor på flykt?



Dr. Diane Steinman är chef för New York-avdelningen av American Jewish Committee (AJC).

– Vi lever i en tid av fruktan. En skräckslagen tid där människor inte vet vad som ska hända med dem och deras familjer. Vi hade ju minskat mängden utvisningar, men nu har Trump meddelat att om någon bara är misstänkt för ett brott kan de kastas ut, deporteras. Det är världen vi lever i, ladies and gentlemen.

Många nickar instämmande. “Preach on!”, ropar en långhårig präst från Louisiana med nästan parodisk sydstatsdialekt.

– Alla som skyddar människor från regimens deporteringar måste börja informera sig om vad era rättigheter är, fortsatte Steinman. Ni måste veta var läkarmottagningarna som tar emot olagliga immigranter ligger, och så vidare. Information är nyckeln. Know your rights – and theirs.

**

Läs mer: Blankspot på plats i USA

Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa Lisa Bjurwalds arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag.