Analys om

Googles planerade censurerade sökmotor i Kina läggs på is

Google tvingas backa om en censurerad sökmotor i Kina efter protester från hundratals medarbetare.

Under augusti månad läckte Googles kontroversiella planer på att lansera en sökmotor i Kina ut – där kinesiska myndigheter inte bara skulle kunna bestämma vad som får visas och inte, utan potentiellt även använda sökningar och annan data för att kartlägga kinesiska internetanvändare.

Projektet, som går under namnet Dragonfly, har mött stor kritik från olika håll, inte minst bland företagets egna anställda.

Och det verkar nu vara företagets egna anställda som tvingat ledningen att stoppa Dragonfly.

Detta enligt The Intercept, som följt utvecklingen noga, och under veckan kunde rapportera hur klagomål angående användarsäkerhet och integritet lett till stora protester och splittringar inom företaget.

The Verge gör ett försök att förklara vad som skett på ett mindre tekniskt och mer lättbegripligt språk än The Intercept.

Kort sagt så har Google under en tid arbetat med att samla in sökdata för att förbereda lanseringen av Dragonfly i Kina, som var planerad till någon gång mellan januari och april redan nästa år.

Under arbetet med insamlingen av data har dock flera anställda hållits i oinformerade angående datans egenskaper och användningsområde, vilket lett till ännu skarpare intern kritik mot projektet.

Efter detta tvingades Google att avsluta insamlingen av dev viktiga sökdatan, vilket enligt The Verge gör det ”praktiskt taget omöjligt” att lansera en egen sökmotor. Enligt tidningen har över 400 anställda skrivit på en särskild protest mot projektet.

Som The Intercept också påpekar, så är detta en stor motgång för VD Sundar Pichai, som varit den drivande kraften bakom Dragonfly.

Förra veckan tvingades Pichai svara på frågor om projektet inför amerikanska kongressen, där han sade att det inte fanns några planer ”just nu” på att lansera en sökmotor i Kina, men samtidigt inte ville utesluta att detta kunde ske i framtiden.

The Intercept avslutar sin artikel genom att konstatera hur en kombination av läckor och påtryckningar såväl inom företaget som utifrån har tvingats Googles högsta ledning att skrinlägga projektet – åtminstone tillfälligt.

**

Texten publicerades först på sajten inbeijing.se och återpubliceras här på Blankspot. Fotobfishadow.