Nyheter om

Fredsavtal slutet i omstridda Nagorno-Karabach

Efter sex veckor av väpnad konflikt har länderna skrivit under ett avtal för att konflikten om Nagorno-Karabach ska upphöra – kartan över södra Kaukasus håller på att ritas om.

I början av veckan skrevs ett fredsavtalet under som lett till eldupphör i regionen Nagorno-Karabach, beläget mellan Armenien och Azerbajdzjan, inom den azerbajdzjanska gränsen. 

Konflikten om landområdet har denna gång pågått sedan i september, men den kan spåras långt tillbaka i historien. Blankspot har tidigare publicerat en FAQ angående konflikten, som går att läsa här

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan har uttryckt, på Facebook, att fredsavtalet är “oerhört smärtsamt” för honom personligen och för landets befolkning.

Detta blev extra tydligt när flera armenier stormade regeringsbyggnaden i huvudstaden Jerevan i protest efter avtalet tillkännagivits – samtidigt som människor gick ut och firade på gatorna i Baku, Azerbajdzjans huvudstad. 

Avtalet kom kort efter att det armeniskt skyddade styret i Nagorno-Karabach bekräftat att de förlorat den strategiskt viktiga staden Sjusja till Azerbajdzjan i måndags. Något som den azerbajdzjanska presidenten, Ilham Aliyey redan gick ut med i söndags.

Mellan 1 000 och 1 200 människor har bekräftats döda på grund av konflikten denna gång, men siffran befaras vara än högre.

Utöver detta har FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet varnat för att krigsbrott har begåtts. Eventuellt har armeniska krigsfångar avrättats och både parter ska ha använts sig av klusterammunition. 

Azerbajdzjan och Turkiet är och har varit allierade i konflikten. I och med fredsavtalet skapas en korridor från Turkiet, genom Armenien, direkt till Azerbajdzjan. Foto via CC/Flickr Francisco Anzola.

Fredsavtalet innebär mer eller mindre en seger för Azerbajdzjan som under konflikten återtagit landområden inom regionen Nagorno-Karabach, som de nu enligt avtalet kommer att få behålla.

Ryssland som har stött Armenien i konflikten kommer att sätta in fredsbevarande styrkor i regionen, medan Turkiet som är en allierad till Azerbajdzjan inte kommer att ges samma möjlighet. Azerbajdzjan har tidigare satt sig emot ryska truppers konstanta närvaro i området, men står nu utan val, menar bland annat The Economists Rysslandsredaktör Arkady Ostrovsky.

Genom fredsavtalet kommer det skapas en direkt transportkorridor från den azerbajdzjanska exklaven Nachitjevan, som gränsar till både Armenien och Turkiet, till Azerbajdzjan. Det kommer att byggas en väg som Ryssland kommer att överse. På detta sätt får Turkiet tillgång till både Azerbajdzjan men underlättar även handel med Centralasien och Kina, via Kaspiska havet.

Omslagsbild: Vy över huvudstaden Stepanakert, Nagorno-Karabach. Foto via CC/Flickr Timon91.

Lästips:

Blankspot FAQ: Konflikten över södra Kaukasus

Armenia and Azerbaijan end a 30-year conflict with a tense peace deal

AlJazeeras live-rapportering