Nyheter om

Forskarna bakom covidvaccinet snart klara med nytt vaccin mot malaria

Vaccinteamet i Oxford som ligger bakom ett av vaccinen mot covid-19 meddelar nu att de går in i den sista testfasen i arbetet med att få fram ett skydd mot malariaparasiterna.

– Fler kommer att dö av malaria i år än av covid-19. Då pratar vi inte om dubbelt så många fler utan om tio gånger så många fler, sa Adrian Hill till The Times i en intervju där han också beskrev malariasituationen som en nödsituation för folkhälsan. 

Om allt går som planerat även med de nya och sista testerna i Burkina Faso, Mali, Kenya och Tanzania räknar forskarna med att ett vaccin kan vara ute på marknaden under 2024. Om så blir fallet beskrivs det som ett stort genombrott efter decennier av forskning.

De vaccin som tagit fram under åren har endast gett ett trettioprocentigt skydd mot sjukdomen. 

År 2017 smittades 219 miljoner människor av malaria samtidigt som 435 000 personer dog av sjukdomen. Mer än 90 procent av dem bodde i Afrika, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). 

Barn under fem år löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och de flesta som dör av malaria är just barn.

Sjukdomen orsakas av en parasit som sprids av myggor av släktet Anopheles. Myggorna trivs i låglänta, varma och fuktiga områden.

Forskarna hoppas att vaccinet, tillsammans med nät och insektsmedel, ska leda till att antalet barn som drabbas och dör till följd av sjukdomen minskar avsevärt.

Bild: Jim Gathany/CDC/Flickr.  CC BY NC ND 2.0

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.