Nyheter om

Förföljelsen av azerbajdzjanska oppositionella eskalerar

Efter arresteringen av Gubad Ibadoglu vill EU-parlamentet utreda sanktioner mot Azerbajdzjan. Det sker samtidigt som antalet politiska fångar mer än fördubblats det senaste året och demokratirörelsen Demokrati 18 väljer att lägga ner sin verksamhet till följd av förföljelser.

Samtidigt som Azerbajdzjans offensiv mot Nagorno-Karabach sker pågår även förföljelser mot den azerbajdzjanska oppositionen. Stora delar av den redan marginaliserade antikrigsrörelsen förföljs och medlemmar ur civilsamhället fängslas.

Den 13 september röstade EU-parlamentet igenom en skyndsamt framtagen resolution om att fördöma Azerbajdzjan för arresteringen av Gubad Ibadoglu.

Den kända opinionsbildaren greps i slutet på juli under ett besök i hemlandet Azerbajdzjan där han tog hand om sin sjuka mor. Flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty och Human Rights Watch, anklagar Azerbajdzjan för att ha fingerat anklagelserna mot honom.

Nu ställer sig Europaparlamentet i ledet som i resolutionen även vill se sanktioner införas mot regimrepresentanter.

Dagarna innan resolutionen röstades igenom av parlamentet meddelade demokratirörelsen Demokrati 18 att de lägger ner sin verksamhet.

Det kommer efter att medlemmarna i rörelsen under sommaren blivit förföljda av azerbajdzjanska myndigheter. Flera av dem har gripits och dömts till kortare fängelsestraff när de deltagit i regimkritiska protester eller uttryckt sig kritiskt i sociala medier.

En rapport framtagen av Institute for Peace and Democracy från juli visade dessutom att andelen politiska fångar i Azerbajdzjan ökat från 99 till 204 på ett år. Gripanden av Demokrati 18-rörelsen har skett efter att rapporten publicerades.

Sommarens arresteringar eskalerade i mitten av juni när stora protester bröt ut i Söyödlu i västra Azerbajdzjan. Bybor protesterade mot utbyggnaden av en guldgruva som sades få förödande konsekvenser på den närliggande miljön.

Bilderna på när azerbajdzjansk kravallpolis angrep äldre traditionellt klädda kvinnor väckte starka känslor i landet. Åtminstone tre journalister ska vid händelserna ha blivit gripna och misshandlade av polisen. Dessutom greps flera aktivister som uttryckt sig kritiskt i sociala medier.

Söyödly har sedan dess varit avstängt från omvärlden. I ett pressmeddelande från 19 september anklagar Reportrar utan gränser den azerbajdzjanska regimen för att stoppa all insyn i vad som sker i byn.

Därtill anordnade antikrigsaktivister ett seminarium i Baku i mitten på augusti. Vid evenemanget dök azerbajdzjanska underrättelsetjänsten upp för att dokumentera händelsen.

Kort därefter hängdes arrangörerna ut i regimstyrda medier med texten ”förrädare” skrivet över dem. Förutom deltagare vid evenemanget hängdes även Gubad Ibadoglus barn ut, som bor i exil i utlandet.

Den azerbajdzjanska statsvetaren Bahruz Samadov förklarar i en text för Eurasianet att antikrigsrörelsen i Azerbajdzjan är svaret på en ”anti-hegemoni” gentemot den militarism som präglar det azerbajdzjanska samhället.

Han beskriver i sin text att antikrigsrörelsen i stort sett förbisetts av regimen, men att förändringen som skett under sommaren visar på att regimen fått upp ögonen för antikrigsaktivisterna.

Förutom uthängningen i medier har även flera parlamentariker från regeringspartiet anklagat antikrigsaktivisterna för att vara ”anti-azerbajdzjanska”. Blankspot har tidigare rapporterat om att en av dem Kamal Jafarov, som också är ordförande för Europarådets underkommitté för mänskliga rättigheter, ställt sig i ledet för att hänga ut aktivisterna.

Kopplat till fallet med Gubad Ibadoglu har personer kopplade till honom också blivit trakasserade. Barnen till honom har blivit uthängda i sociala medier och personer med kopplingar till hans verksamhet har gripits.

En av medförfattarna till resolutionen om Gubad Ibadoglu, den svenska socialdemokratiske parlamentarikern Evin Incir, kräver i sitt anförande att EU-kommissionen i samtliga förhandlingar med Azerbajdzjan lyfter frågan om politiska fångar.

– Vi uppmanar den särskilda representanten, EEAS och medlemsstaterna att i samtliga bilaterala möten och förhandlingar om framtida partnerskap eller andra överenskommelser med Azerbajdzjan att lyfta fallet om Gubad Ibadoglu och liknande fall.

Toppbild: Antikrigsaktivister hängs ut i azerbajdzjansk regimmedia.

**

Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.