Okategoriserade om ,

FN: Nya livstecken kring Dawit Isaak

FN-experter krävde i veckan att journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001 ska släppas fri. Experterna menade också att ”säkra källor” sett Dawit vid liv i september 2020.

– Tills denna dag har Dawit Isaak aldrig åtalats, spenderat en endaste dag i en domstol eller kunnat tala med en advokat, sa Mary Lawlor, FN:s rapportör för människorättsförsvarare i ett uttalande. 

Mary Lawlor menade också att Dawit Isaaks rättigheter åsidosatts så gravt att det saknar motstycke och att han omedelbart måste släppas. Som ett absolut minimikrav bör Eritrea presentera bevis för att han lever och mår bra, menade experterna.

– Under de första åren av hans fängslande så fick vi höra att Dawit Isaak ofta togs till sjukhus, vilket var oroande. Men nu får vi inga nyheter och det är ännu värre, vi fruktar det värsta, för hans liv, sa Lawlor. 

Mary Lawlor har under lång tid dokumenterat fall runt om i världen där människorättsförsvarare sitter fängslade under lång tid och säger att hon ”sällan har bevittnat ett sådant förbiseende av människoliv”.

Enligt FN-experternas “säkra källor” sa var Dawit Isaak vid liv i september 2020. Det första livstecknet på sju år, enligt Mary Lawlor. 

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit, fick även han våren 2020 uppgifter från Eritrea om att den fängslade svensk-eritreanske författaren och journalisten lever.

– Jag fick uppgifter för ett par månader sedan om att Dawit lever från en kontakt i Eritrea som jag litar på. Sedan har vi säkrat uppgifterna för att få dem bekräftade så säkert som möjligt, sa Leif Öbrink då till Expressen.

Dawit Isaak greps i september 2001 tillsammans med flera politiker och andra oberoende journalister, anklagade för att vara nationella säkerhetshot.

Han tros hållas i Eiraeiro-fängelset en bit utanför huvudstaden Asmara. Eritreas ledning förnekar att han skulle torteras och menar att han behandlas bra. 

– Dawit Isaaks bortförande och försvinnande under snart två decennier är extremt oroande, sa Mohamed Abdelsalam Babiker, FN:s särskilda rapportör för Eritrea. Som också framhåller att Eritrea nekar någon att träffa Dawit Isaak. 

FN:s experter uppgav också att de förde en dialog med eritreanska myndigheter om kravet på Dawit Isaaks frisläppande. Den svensk-eritreanske journalisten har i september suttit fängslad i Eritrea i 20 år utan rättegång.

Läs hela uttalandet från FN-experterna här.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.