Rättsväsendet i Nepal sätts på prov efter att två framstående politiker anklagats för allvarliga brott.
Av Sewa Bhattarai 7 november, 2019
Den senaste tidens arresteringar av högprofilerade politiker har skakat Nepal. Det handlar om politiker som anklagas för allvarliga brott och de här pågående rättsfallen har satt igång en större diskussion om straffrihet och maktfullkomlighet.
Den 6:e oktober arresterades talmannen för representanthuset – Krishna Bahadur Mahara – efter att en hälsoarbetare inkommit med en anmälan om försök till våldtäkt.
Den 13:e oktober arresterades parlamentsledamoten Aftab Alam anklagad för mord och innehav av explosiva ämnen. Familjemedlemmar till två döda människor menar att Alam bränt deras släktingar levande i en masugn efter att de skadats under tillverkningen av bomber för hans valkampanj år 2006. Enligt dem tillverkades bomberna för att skrämma väljare och blockera vallokaler. När bomberna exploderade under tillverkningsprocessen skadades flera människor och enligt vittnesmål försattes dessa personer i medvetslöshet innan de brändes.
I spåren av det tio år långa inbördeskriget har rättvisa för krigsbrott ännu inte skipats i Nepal och mäktiga personer upplevs gå ostraffade. Vanliga människor har därför dåligt förtroende för det juridiska systemet. Det har aldrig tidigare hänt att framstående politiker som Mahara och Alam arresteras. Påtagliga bevis och påtryckningar från aktivister har tvingat staten att agera denna gång.
Samtidigt finns en oro att de två männen använder sitt inflytande för att komma undan. Roshani Shahi som anklagade Krishna Bahadur Mahara för våldtäkt har ändrat sitt vittnesmål flera gånger – bland annat genom att spela in ett uttalande där hon säger att han är oskyldig. Många tror att olaga tvång ligger bakom. Aftab Alam lyckades hålla sitt fall under mattan i 12 år genom sina mäktiga nätverk. Och flera tidningar rapporterar om att han försöker påverka offrens familjer genom pengar och hot.
Den 4:e november fastställde Kathmandus distriktsdomstol att Mahara ska häktas tills fallet är löst. Alam är i polisens förvar under utredningen. Både männen säger sig vara oskyldiga och ingen av dem har lämnat sina positioner i parlamentet. Landet håller andan i väntan på de två domstolsbesluten.
Foto: Bikram Rai
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.
Av Sewa Bhattarai
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.