Nyheter om , ,

Fängslad FIFA-tjänsteman överklagar till Qatars högsta domstol

Den förre detta FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais avtjänar just nu ett treårigt straff till följd av en kritiserad rättegång gällande mutbrott. Nu har han för andra gången överklagat domen och får stöd av ett flertal människorättsorganisationer som kräver att han ska friges.

Den 13 februari lämnade den fängslade FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais in en överklagan till Qatars högsta domstol.

Det är hans sista chans att få sitt straff upphävt, vilket har lett till att Human Rights Watch och FairSquare för tredje gången uppmanat Qatar och FIFA att revidera hans fall.

I en gemensam text har organisationerna lyft fram den bevisning som tydliggör att tjänstemannens rättegång inte gick rättvist till.

– Även om det är Abdullah Ibhais som har ställts inför rätta, är det Qatars rättssystem som bör granskas efter sådana här felaktiga domar. Det Qatariska rättssystemet är ansvarigt för att skydda rättigheterna inte bara för Ibhais, utan för tusentals människor som är kopplade till fotbolls-VM, säger säger Michael Page, biträdande Mellanösternchef på Human Rights Watch. 

Ibhais arbetade fram till år 2019 som medie- och kommunikationschef för FIFA-kommittén i Qatar men greps samma år och dömdes senare år 2021 till fem år fängelse för att ha tagit emot mutor.

I samband med att hans första överklagan avslogs sänktes hans straff till tre år i december år 2021.

Däremot har hans rättegång blivit kritiserad och tros istället ha varit en hämndaktion till följd av att han fördömde kommitténs hantering av migrantarbetare under sommaren år 2019.

I en redogörelse på fyra delar skriver Fairquares grundare Nick McGeehan om bristerna i Ibhais fall och anser att åtalet mot tjänstemannen troligen är en vedergällning.

Han lyfter bland annat det faktum att bakgrunden till den internutredning, som senare ledde till att Ibhais greps, började med att en familjemedlem från landets regerande familj Al-Thani kontaktade tjänstemannens överordnade. 

Familjemedlemmen ska under det här samtalet ha berättat att han hade bevis för att Ibhais ska ha konspirerat med en saudisk medborgare om ett avtal gällande kontrollen över kommitténs sociala medier. 

Vid tidpunkten hade Saudiarabien och Qatar brutit alla sina diplomatiska och ekonomiska kontakter, vilket gjorde att anklagelsen ansågs som allvarlig och ett hot mot landets säkerhet.

En utredning ska då ha påbörjats, som initierades av FIFA-kommitténs generalsekreteraren Hassan Al-Thawadi, vilket resulterade i Ibhais gripande.

Efter det blev han hotad av polisen som sa att de skulle lämna över honom till statens säkerhetstjänst som “definitivt skulle få ur ett erkännande från honom”. Utan en advokat närvarande, och av rädsla för att bli åtalad för ett brott mot landets säkerhet, kan det här ha varit anledningen till att Ibhais istället valde att erkänna en mindre anklagelse om mutor. 

I samband med att Abdullah Ibhais lämnade in sin andra överklagan skrev Fairquares grundare, Nick McGeehan, om bristerna i hans rättsfall.

Avsaknaden av fysiska bevis ignorerades även det av domstolen, enligt McGeehans redogörelse, samt faktumet att kommitténs internutredare Khalid Al-Kubaisi sa att han inte hade kunna dra slutsatsen att Ibhais faktiskt hade begått något brott. 

I den första rättegången hävdade även kommittén att det fanns bevis i form av röstanteckningar, videoinspelningar och WhatsApp-meddelanden mellan Ibhais och de andra åtalade i rättegången som visade att han hade gjort sig skyldig till mutbrott.

Efter att den första överklagan bad Ibhais advokat domstolen att presentera den här bevisningen i den nya rättegången, så den kunde revideras, vilket domstolen vägrade att göra.

– Rättens vägran att kräva att de här “osynliga” bevisen skulle läggas fram i domstolen, och [på så vis] kunna ifrågasättas, förvärrar deras förbiseende som möjliggjorde det för honom att få en rättvis rättegång, säger Nicholas McGeehan.

Trots den kraftiga kritiken mot den bristande rättsprocessen har qatariska myndigheterna kontinuerligt sagt att rättegången var rättvis, och FIFA-kommittén har sagt att Ibhais påstående att hans åtal ska ha varit ett straff för hans uttalanden gällande migrantarbetare är “löjligt, ärekränkande och absolut falskt”.

FIFA själva har varit sparsamma i sina uttal men en talesperson från organisationen har tidigare sagt att “varje person förtjänar en rättvis rättegång, som iakttas och respekteras” och att FIFA följer tjänstemannens fall noga. 

Enligt talespersonen ska organisationen även ha undersökt uttalandena från de olika aktörerna som har varit involverade i hans ärendet, och kommer att analysera allt det innan de gör några ytterligare kommentarer om det.

Toppbild: Abdullah Ibhais

Läs också: FIFA-tjänsteman som kritiserade Qatar fick fem års fängelse – nu växer kritiken mot rättegången

Läs också: Fängslad före detta FIFA-tjänsteman hungerstrejkar i Qatar

Läs också: Qatar avslår FIFA-tjänstemannens överklagan – efter en minuts förhandling

Läs också: FIFA betalade inte ut ersättning till tjänsteman som larmade om villkoren i Qatar – nu kan han åtalas igen

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.