Nyheter om , ,

FIFA tjänsteman som larmade om villkoren i Qatar – kan åtalas igen

Den fängslade FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais kan åtalas igen efter att ha misslyckats med att betala av ett lån. Enligt hans familj beror det på att FIFA inte har betalat ut hans avgångsvederlag - mer än 1,5 år efter att han lämnade organisationen.

FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais kan bli åtalad igen, en månad efter att han förlorade i en domstol i Qatar och dömdes till tre år fängelse. Bakgrunden till det nya åtalet är uteblivna inbetalningar av ett privat lån, något som hans familj säger beror på att Ibhais inte har fått sitt avgångsvederlag.

– Sjutton månader efter Abdullahs avgång har FIFA-kommittén fortfarande inte betalat ut hans kompensation, utan någon laglig grund, vilket bevisar för mig att det pågår en vedergällningskampanj mot honom, säger Ibhais bror Ziyad till tidningen NRC.

Abdullah Ibhais arbetade som medie- och kommunikationschef för FIFA-kommitten i Qatar fram till november år 2019 när han blev åtalad för att ha tagit emot mutor. 

Knappt två år senare dömdes han till fem års fängelse i en rättegång som har blivit hårt kritiserad, framförallt då det saknas något belägg för att Ibhais faktiskt ska ha tagit emot mutor. Det enda beviset är tjänstemannens egna erkännande, vilket ska ha skett under tvång och som han vid flera tillfällen har försökt att dra tillbaka.

Ibhais valde att överklaga domen men under de sista förhandlingarna i december förra året tog det domstolen mindre än en minut att avslå hans vädjan. Istället fastslogs hans straff till tre år.

Avsaknaden av konkret bevisning har lett till att såväl Ibhais familj som olika människorättsorganisationer säger att åtalet mot honom var en direkt hämndaktion, det här till följd av att han hade kritiserat kommitténs hanteringen av landets migrantarbetare.

FIFA-tjänstemannen Abdullah Ibhais dömdes i december år 2021 till tre års fängelse. N.u kan han åtalas igen vilket kan leda till ett ytterligare fängelsestraff. Bild: Abdullah Ibhais

Och nu kan han behöva återvända till rättssalen.

Enligt hans familj rör det sig om en summa på uppemot 40 000 euro som kommittén hade lovat att lämna över till Ibhais efter att han sas upp i juni år 2020, vilket inte har skett.

– De straffar honom för att han inte ville dölja migrantarbetarnas elände, säger Ziyad.

Kommittén uppger att anledningen till att de inte vill betala ut summan är för att Ibhais måste hitta en ny ”sponsor”, vilket syftar till det så kallade Kafala-systemet. Systemet innebär att en arbetsgivare blir en sponsor för en migrantarbetare genom att ge denna person jobb och husrum. I utbyte blir den anställda bunden till sin arbetsgivare och kan knappt säga upp sig, byta jobb eller får annan rättslig hjälp.

Under år 2020 ändrades lagstiftningen gällande systemet efter kraftig internationell kritik men trots det används det gamla systemet fortfarande i stor utsträckning.

Då Ibhais ursprungligen är från Jordanien menar kommittén att de har varit hans sponsor under hans vistelse i Qatar. Däremot avsade de sig det här ansvaret efter att han hade åtalats, och förklarar att han nu måste hitta en ny sponsor som kan gå i god för honom – innan han kan få sina pengar.

Dock kan han inte arbeta på grund av sitt fängelsestraff vilket gör det nästintill omöjliga för den förre detta tjänstemannen att hitta en sponsor, något som hans familj säger att kommittén mycket väl är medvetna om.

Trots det har FIFA-kommittèn valt att inte kommentera det nya åtalet, eller deras oviljan att betala ut tjänstemannens avgångsvederlag.

Däremot har de tidigare sagt att anklagelserna om att han ska ha dömts för sina åsikter om migrantarbetarna är ”löjlig, ärekränkande och falsk”, och att det faktiskt finns starka bevis som pekar på att Ibhais har tagit emot mutor. 

Toppbild: Abdullah Ibhais

Läs också: FIFA-tjänsteman som kritiserade Qatar fick fem års fängelse – nu växer kritiken mot rättegången

Läs också: Fängslad före detta FIFA-tjänsteman hungerstrejkar i Qatar

Läs också: Qatar avslår FIFA-tjänstemannens överklagan – efter en minuts förhandling

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.