Nyheter om , ,

Facebook: “Azerbajdzjan utför koordinerade cyberattacker mot aktivister”

I Facebooks senaste kvartalsrapport för cyberhot uppger företaget att Azerbajdzjan utför koordinerade cyberattacker.

Enligt Facebook utför Azerbajdzjan riktade attacker mot demokratiaktivister, oppositionella, journalister och regeringskritiker på plattformen.

I den senaste kvartalsrapporten från Facebook skriver företaget att det har stoppat attacker från det azerbajdzjanska inrikesministeriet.

Attackerna sker genom cyberintrång av de utsatta och riktade trollattacker mot dem. Företaget skriver att attackerna har låg teknisk sofistikation och innehåller nätbedrägeri, kontroll av åsikter (socialt ingenjörskap), hackning och koordinerat icke-autentiskt beteende, till exempel trollattacker mot individer.

I rapporten skriver Facebook att attackerna syftar till att samla personlig information om de utsatta och därefter använda den för att skada aktivisterna socialt. Exempel på sådant fall är när inrikesministeriet gör en privat bild offentlig, vilket inte var menat som det.

Vidare skriver Facebook att det inte bara drabbat deras företag, utan detta sker även på Twitter, LinkedIn, YouTube och ryska sociala nätverket VK.

Azerbajdzjan anklagas av Facebook för att ha hackat hemsidor i Azerbajdzjan och till viss mån i Armenien för att komma åt användares inloggningsuppgifter, men också för att plantera Malware (mjukvara som i hemlighet manipulerar) i den utsattes mobiltelefon.

Rapporten lyfter att bland andra nyhetstidningen OC Media i Tbilisi i Georgien tidigare rapporterat om att nätattacker sker i Azerbajdzjan.

Landet har därtill varit en av de största användare av det israeliska spionprogrammet Pegasus, och stor inköpare av hårdvara från det svenskkopplade företaget Sandvine. Sandvine har kritiserats av hemsidan Azerbaijan Internet Watch för att sälja övervakningsutrustning till Azerbajdzjan som agerar genom mobilnätet. Dagens Nyheter rapporterade i maj 2021 om Sandvines affärer med diktaturer.

Det är sedan tidigare känt att koordinerade trollattacker sker mot aktivister i Azerbajdzjan. I en granskning i the Guardian beskriver journalisten Julia Carrie Wong hur nyskapade konton tar över kommentarsfält med hatfulla kommentarer. Allt sker på vad som är till synes arbetstid.

Arzu Geybulla, skaparen till Azerbaijan Internet Watch, kommenterade då att ”Facebook inte är intresserade av ett land som vårt”, och syftade till att landet ofta ses som perifert i västvärldens ögon.

Reportrar utan gränser svartlistar landet, och har av Azerbajdzjans president Ilham Alijev kallats för ”partiska” gentemot Azerbajdzjan.

Svenska företaget Ericsson, vars styrelse nyligen nekats ansvarsfrihet, har därtill signerat nya avtal om att bygga ut 5G-nätverket, och säljer sedan många år tillbaka telekommunikationsutrustning till landet. Denna används bland annat för att bygga upp telekommunikationerna i det krigshärjade Nagorno-Karabach, som Azerbajdzjan 2020 invaderade med militär makt.

Toppbild: Ilham Alijev och hans fru, och tillika vice president, Mehriba Alijeva är i de numera azerbajdzjanskkontrollerade delarna av Nagorno-Karabach. Foto från Ilham Alijevs Facebookprofil.