Sedan Eritreas självständighet saknar Etiopien egen kust men nu med fredsavtalet på plats trycker landet på för att prioritera att öppna upp vägförbindelser mellan länderna.
Av Martin Schibbye 12 juli, 2018
Efter högnivåmötet i Asmara mellan de bägge ländernas ledare så ska nu ett program med fem punkter implementeras: ambassader ska öppnas, fredsavtalet följas, flygtrafiken återupprättas och även vägar ska öppnas för fordonstrafik.
Den etiopiska regerings talesperson Ahmed Shide sade på onsdagen att de vägar som leder till de eritreanska hamnstädern Assab och Massawa borde öppnas för att gynna regionen.
I veckan så twittrade också premiärministerns stabsschef att de bägge ländernas invånare skulle ges visa-on arrival vid resor till respektive land.
Ethiopian Airlines will start its inagural flight on July 18 to Asmara. All holders of #Ethiopia-n & #Eritrea-n passports could travel to each other countries & will be granted visa by the respective authorities upon arrival. Other nationalities need to secure visa in advance.
— Fitsum Arega (@fitsumaregaa) July 11, 2018
I nästa vecka startar reguljära flygturer mellan de två ländernas huvudstäder – för första gången på 20 år.
– Vi på Ethiopian känner en enorm ära och glädje att återuppta planerade flyg till Asmara efter 20 år. Med öppnandet av ett nytt kapitel om fred och vänskap mellan de två systerliga länder ser vi fram emot att starta flyg till Asmara, säger Tewolde GebreMariam, vd på Ethiopian Airlines, i ett pressmeddelande.
- Eritreas historia
- Fram till 1991 var Eritrea en del av Etiopien men utropade självständighet 24 maj 1993. I december 2000 tecknade de två länderna ett fredsavtal, men på grund av meningsskiljaktigheter om gränsstaden Badme vägrade Etiopien att acceptera avtalet i praktiken. Ett militärt och diplomatiskt dödläge har existerat mellan länderna fram tills i helgen.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.