Under lördagen kunde FN-organet UNESCO enhälligt besluta om att göra den eritreanska huvudstaden Asmara med dess unika arkitektur – till ett av världsarven.
Av Martin Schibbye 9 juli, 2017
Beslutet är ett resultat av en lång tids kampanjarbete, både av den eritreanska regeringen – men också av arkitekter och historiker.
Det som enligt UNESCO gör staden unik är dess arkitektur från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. En modernistisk stil präglad av åren under italiensk kolonialstyre. Staden går ibland under smeknamnet ”lilla Rom”.
Eritreas ambassadör i Frankrike och tillika UNESCO representant, Hanna Simon, kallade beslutet för “en seger inte bara för det eritreanska folket utan också för den Afrikanska kontinenten och världen”.
Hon framhöll också att även om byggnaderna hade koloniala avtryck så var det i dag en del av den eritreanska identiteten.
Läs Blankspots unika reportage inifrån landet (2016).
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.
Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.