Nyheter om

Eritreas huvudstad Asmara – nytt världsarv på UNESCO:s lista

Under lördagen kunde FN-organet UNESCO enhälligt besluta om att göra den eritreanska huvudstaden Asmara med dess unika arkitektur – till ett av världsarven.

Beslutet är ett resultat av en lång tids kampanjarbete, både av den eritreanska regeringen – men också av arkitekter och historiker.

Det som enligt UNESCO gör staden unik är dess arkitektur från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. En modernistisk stil präglad av åren under italiensk kolonialstyre. Staden går ibland under smeknamnet ”lilla Rom”.

Eritreas ambassadör i Frankrike och tillika UNESCO representant, Hanna Simon, kallade beslutet för “en seger inte bara för det eritreanska folket utan också för den Afrikanska kontinenten och världen”.

Hon framhöll också att även om byggnaderna hade koloniala avtryck så var det i dag en del av den eritreanska identiteten.

Läs Blankspots unika reportage inifrån landet (2016).

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.