Nyheter om

Efter resan till Etiopien: ”Våldet vi såg var extremt”

Journalisten och fotografen Donald Boström har länge rapporterat från Afrikas horn och kom nyligen hem från ännu en reportageresa i norra Etiopien. För Blankspot berättar han om sina intryck från landet och de filmer inifrån kriget som nu publiceras.

Du kom nyligen hem från ännu en reportageresa till Etiopien. Vad är det starkaste intrycket du tar med dig? 

– Det starkaste intrycket var att se det extrema våldet, vad människor är i stånd att göra mot varandra, vilket verkar vara något som kännetecknar inbördeskrig. Tänker bland annat på forna Jugoslavien och det amerikanska inbördeskriget.

Var det något som förvånade dig på plats? 

– Det var framför allt två saker: Dels att den mediabild jag sett hört och läst om inte beskrivit den verklighet jag kunde se på plats, och dels det lugn som rådde i huvudstaden och andra platser trots att kriget rasade. Människor strosade runt på gatorna i städer och på landsbygden, handlade och fikade som om det inte fanns något krig.

Donald Boström var nyligen på plats i Etiopien. Foto: Eva Stackelberg.

Vad var den störa skillnaden mellan att följa kriget via sociala medier och att vara på plats?

– Sociala medier hade inte mycket med verkligheten att göra. Där pågick uteslutande PR- och propagandakampanjer. Ett exempel är att det gick ut på twitter att ”Staden Dessie har fallit” ”människor flyr ur staden söderut” Jag var i Afarområdet, inte långt ifrån, och hörde mig för om bland lokalbefolkningen om läget. När ingen sa sig känna till de uppgifternas åkte jag till Dessie för att själv se. Där pågick livet som vanligt, ingen hade flytt och staden hade inte fallit. Det är bara ett av tusentals exempel. Det har fått många att få en bild av konflikten som inte är korrekt.

– Kampen på sociala medier vanns av separatisterna TPLF mot regeringen på walk over. Efter TPLF:s 27 år i regeringen hade de kontakterna, nätverken och kompetensen. Något de utnyttjande efter de förlorat makten under sitt krig mot nuvarande regering.

Under flera år har du följt utvecklingen i Etiopien. Om du jämför dina intryck nu med när du gjorde de första resorna vad tror du om framtiden för landet?

– Min första resa i landet var 1987. Det var inbördeskrig med en mängd befrielserörelser, och samtidigt pågick krig mot Eritrea. Sedan dess har det med regelbundet varit krig. Det är naturligtvis svårt att säga, men den här konflikten kan vara det som ger freden en längre period. TPLF har sin gamla dröm om ett “Stortigray”, en egen stat, den visionen är deras existensberättigande. Nu har de både misslyckats med att störta regeringen, och göra sin provins till stat, just nu pågår hemliga förhandlingar med USA inblandat, hur de förhandlingarna landar blir avgörande. Men att den Etiopiska regeringen plötsligt har släppt högts uppsatta TPLF fångar, samtidigt som övriga grupper i landet vill hålla ihop landet Etiopien i en stark federation, kan tyda på att fred och en varaktig lösning och på väg. Men det återstår flera svåra knäckfrågor, en är TPLF:s anspråk på Amharaområden, som vi pratar om i reportaget från Mai Kadra. 

Varför är det här kriget så underbevakat tror du? 

– Ett afrikanskt land som slåss med sig själv är inget som nyhetsredaktionerna hoppar högt för. Dessutom är de inte många journalister som har någon bakgrundskunskap i den här konflikten som har rötter långt tillbaka, så osäkerheten gör att många släpper det, och när USA inledningsvis stödde den olagliga separatiströrelsens krig mot den lagliga regeringen blev det en politisk fråga, då blev det mer journalister med politiska agendor som rapporterade. 

Se den första delen av tre här:

Unik rapport inifrån krigets Etiopien:


Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.