Nyheter om , , ,

Efter bjudresan: Deltagare på plats i Bryssel

Efter bjudresorna till Azerbajdzjan är några av deltagarna på plats på ytterligare en konferens arrangerad av regimen. Blankspot kan nu rapportera att mediebyrån Cawa Media fortsatt sina kontakter med Azerbajdzjan efter hemkomsten i september.

I oktober kunde Blankspot avslöja att svenska journalister deltagit på två bjudresor gått till Azerbajdzjan.

På den första resan med Azerbajdzjaniers kongress i Sverige deltog mediebyrån Cawa Media. Byrån drivs av Peter Johansson och Larisa Johansson och beskrivs på företagets hemsida som “journalist & press agency”.

Nu kan Blankspot rapportera att Cawa Media deltagit på en konferens i Bryssel anordnad av azerbajdzjanska ambassaden i Belgien där bland annat Azerbajdzjans utrikesminister Jeyhun Bayramov deltog som talare.

OM BJUDRESORNA TILL AZERBAJDZJAN

Skärmdump från twitter. Den så kallade “Pressklubben” Cawa Media hänvisar till har inget att göra med de journalister som arbetar i Bryssel eller Europeiska unionens parlament. Den har gjord sig känd för att vara en uthyrningslokal för antidemokratiska rörelser.

I en text på Cawa Medias hemsida från förra bjudresan framgår det att en fotoutställning redan var planerad för Europeiska parlamentet i Bryssel, något som även lokala azerbajdzjanska medier rapporterat om.

Evenemanget ägde rum på den så kallade “Pressklubben” i Bryssel som dock inte har något med den riktiga journalistklubben, Association de Presse Internationale (API) i staden att göra.

Lokalen kan hyras för fester och födelsedagar och eftersom de inte är transparenta kring finansieringen har Association de Presse Internationale (API) tackat nej till samarbete med den så kallade “Pressklubben” där Cawa Media deltog den 17 november med en bildvisning från bjudresan till Azerbajdzjan och Nagorno-Karabach.

På evenemanget var också Leyla Qasimova närvarande som representant från den statliga diasporaorganisationen i Azerbajdzjan som arrangerade resorna i september och oktober.

Evenemanget ägde rum samtidigt som kraftiga strider skedde mellan Armenien och Azerbajdzjan, som av många beskylls för att ha invaderat Armenien.

De kritiserade bjudresorna har, förutom av Blankspot, uppmärksammats i Expressen, tidningen Journalisten och av Medierna i P1 på Sveriges Radio. Sveriges Radio har till tidningen Journalisten sagt att de som deltagit på bjudresorna inte får arbeta med regionen i framtiden för dem.

I ett mail till Blankspot resonerar Peter Johansson från Cawa Media att betalda pressresor är vanligt i branschen och ifrågasätter värdet i avslöjanden.

– Vilka avslöjanden, mutor? Vi blev varken bjudna på kaviar, eller någon lyxresa. Är man på pressresa, får man oftast sin resa, hotel, och mat betalda. Vi är neutrala, och aldrig stått politiskt på någons sida. 

Vidare skriver Peter Johansson att Cawa Media genomförde resorna oberoende av azerbajdzjanska staten.

– Våra publikationer visar främst hur det ser ut i Azerbaijan idag, då vi ville presentera Nobel house (Sweden house) i Baku, vi fick då även ett tillfälle att besöka kulturstaden i en f.d. krigszon. Detta helt utan påverkan eller styrt av Azerbaijanska ambassaden eller regeringen.

Kulturstaden han nämner syftar på staden Sjusja (Sjusji på armeniska) i Nagorno-Karabach som i Azerbajdzjan ibland benämns som azerbajdzjanska kulturens vagga.

Tidigare i november uppmärksammades Cawa Media på Twitter om kritiken som lyfts mot resorna.

Från vänster till höger: Leyla Qasimova, Sajjad Karim (Tories, Storbritannien), Ramona Mănescu (fd utrikesminister i Rumänien), Larisa Johansson och Peter Johansson.

Azerbajdzjan rankas som ett av världens mest repressiva länder i både the Economists demokratiindex och i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

För Blankspot har Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige, Erik Halkjær, i en tidigare artikel sagt att resor till Azerbajdzjan medför en risk.

– Regimen fängslar journalister, aktivister och meningsmotståndare. Det finns alltså en risk i att åka på en bjudresa, då en sådan medför förväntningar – oavsett om de säger det eller inte. Man kan helt enkelt riskera att utpressas och svartmålas, eller utsättas för andra repressalier.

Han resonerar också att det trots det finns skäl att åka på bjudresor, men att journalistens oberoende kommer i första hand.

– Det kan finnas skäl att åka på sådana här resor, men då måste du vara otroligt tydlig mot arrangörerna att du betalar allt själv. Det gäller flygresor, hotell, mat och alla kringkostnader. 

Kombinationen av att Cawa Media publicerat ett antal inlägg från resan till Azerbajdzjan och att de kände till kritiken mot bjudresorna gjorde att många kritiska ögonbryn restes i veckan när de publicerade att de var på väg till Bryssel.

En av de journalister som kritiserade deltagandet var Nuri Kino som ifrågasatte Cawa Media på sin Facebook-sida. Han skrev att Cawa Media “undergräver svensk journalistik” och att de bör besvara kritikers frågor.

När Blankspot får tag på Nuri Kino vidareutvecklar han kritiken.

– Det Cawa Media gör är att ge svensk media ytterligare en törn. Svenskarmenier har i decennier kritiserat svenska journalister för att inte rapportera adekvat och riktigt om konflikten.

Han fortsätter med att resonera att tidpunkten för Cawa Medias deltagande på konferensen i Bryssel också kan ifrågasättas.

– Det Cawa Media gjorde är att mitt under en invasion agera megafon för en diktatur. Det är oerhört allvarligt. Och att de inte ens svarar på varför de gör det adderar något. Man kan faktiskt tolka det här som om de faktiskt betalar tillbaka till Azerbajdzjan, efter bjudresan.

I sociala medier kritiserades Cawa Media samtidigt av en stor mängd upprörda svenskarmenier, vilket ledde till att byrån slutligen tog bort sitt inlägg om att de var på väg till Bryssel.

För Blankspot besvarar Cawa Media kritiken:

– Vilken megafon? Vi jobbar med fotoreportage, kultur, events. Bryssel press club ville visa en fotoutställning om vårt besök i Azerbaijan helt opartisk och opolitisk ifrån något land. Vilken rätt har Nuri Kino att anklaga oss? Är Nuri Kino en åklagare? Vilket brott hade Cawa Media gjort? Fotografera ruiner efter kriget och skriva om historiska fakta. Hur är det möjligt att skapa sjuka hallucinationer om kaviar, lyxresor, mutor som han bara gissar att vi fått?! Vilka bevis finns på detta? Vi planerar redan en resa till Armenien, för att göra ett nytt fotoreportage om kultur och nya resmål där. Undrar vad ni ska göra eller skriva efter vårt besök i Armenien nästa år? 

Azerbajdzjans utrikesminister Jeyhun Bayramov håller tal vid konferensen. Foto från hans Facebooksida.

I inlägget som publicerades den 16 november framkom det att det var ”Pressklubben i Bryssel” som bjudit in och att evenemanget var kopplat till Europeiska unionens parlament.

Men ”Pressklubben” är som sagt inte kopplad till de journalister som arbetar med att bevaka parlamentet, därtill har Pressklubben gjort sig känd för att användas av representanter kopplade till diktaturer.

Leyla Qasimova är kontaktperson för de svenska kontakterna i den statliga diasporaorganisationen och talar svenska efter studier vid Halmstads högskola.

Den azerbajdzjanska ambassaden i Bryssel är dessutom där den nuvarande ambassadören i Sverige, Zaur Ahmadov, var stationerad förut.

Till skillnad från de flesta av de övriga journalisterna som åkt på bjudresorna till Azerbajdzjan har Cawa Media fortsatt publicera inlägg på sin hemsida från evenemang med representanter från Azerbajdzjanska staten.

Ett annat exempel är att de var inbjudna till Turkiets nationaldag på ambassaden i Stockholm den 30 oktober.

Azerbajdzjan och Turkiet är nära allierade och ländernas relation beskrivs ofta enligt devisen: ”Ett land, två stater”.

På bilderna på Cawa Medias hemsida från evenemanget den 30 oktober poserar Peter Johansson med Zaur Ahmadov.

I mailet till Blankspot ifrågasätter Peter Johansson kopplingen mellan bjudresorna och att de var inbjudna på turkiska ambassaden.

– Vad har Turkiska ambassaden med detta att göra? Vi har gjort många reportage ifrån olika ambassader i Stockholm, främst när de har egen nationaldag. Turkiet hade sin nationaldag i oktober, och detta har ingenting med Azerbajdzjan att göra.  

Inför publiceringen skriver Cawa Media till Blankspot att inga publikationer har gjorts på uppdrag av azerbajdzjanska ambassadören eller ambassaden i Stockholm.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.