Nyheter om ,

Det afghanska damlandslaget fruktar för sina liv

Samtidigt som talibanerna gör pressuttalanden om att de inte kommer att hämnas eller diskriminera gömmer sig fotbollsspelarna i damlandslaget.

Fotbollsspelarna i Afghanistans damlandslag fruktar nu för sina liv efter att talibanerna tagit kontrollen över landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Khalida Popal har varit med om att bygga upp det kvinnliga landslaget och berättar för nyhetsbyrån om de panikslagna telefonsamtal hon fått de senaste dagarna.

Popal har gett dem rådet att fly sina hem och från grannar som de känner till dem som fotbollsspelare och att radera sina sociala medier, särskilt aktivistiska inlägg riktade mot talibanerna.
– Jag har uppmuntrat dem att ta ner sina sociala mediekanaler, ta ner foton, fly och gömma sig, säger Popal till Associated Press i en telefonintervju från Danmark.

Khalida Popal, före detta kapten för det afghanska damlandslaget uppmanat spelare att radera sociala medier och radera deras offentliga identitete till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är förkrossande eftersom vi under alla dessa år har arbetat för att öka kvinnors synlighet och nu säger jag till kvinnorna i Afghanistan att vara tysta och försvinna. Deras liv är i fara, säger Popal.

Den 34-årige Popal har svårt att ta till sig med vilken hastighet som den afghanska regeringen kollapsat och känslan av att överges av västländer som hjälpte till att störta talibanerna 2001.

Hon flydde med sin familj efter att talibanerna erövrade Kabul 1996 och återvände till Afghanistan för två decennier sedan. Med skydd av det internationella samfundet kände Popal sig optimistisk över att kvinnors rättigheter skulle främjas.
– Min generation hade hopp om att bygga landet, utveckla situationen för nästa generation av kvinnor och män i landet, fotboll blev ett verktyg för att stärka kvinnor och flickor, säger hon till AP.

Popal är i säkerhet i dag men fortsätter att vara nära fotbollsspelarna genom alla de meddelandena som plingar i hennes telefon.

– De gömmer sig. De flesta lämnade sina hus för att gå till släktingar och gömma sig eftersom deras grannar vet att de är spelare. De sitter still och de är rädda. Talibanerna är överallt och de går runt och skapar rädsla.

Senast talibanerna hade kontroll över Afghanistan fick kvinnor inte idrotta alls. Manliga släktingar fick idrotta, men med restriktioner.

FIFA har i ett uttalande meddelat att de “noga övervakar den mycket oroande situationen” när det gäller den afghanska damfotbollen efter talibanernas intag av landet.

FIFA skriver att de “är fortfarande engagerade i att damfotbollen får växa globalt, inklusive utvecklingen av damfotboll i Afghanistan”. FIFA har investerat i fotbollsutveckling i den här delen av världen, sedan 2016 uppger The Athletic.

Det afghanska damlandslaget är rankat 152 av 167 på Fifas världsrankning.

En video med det kvinnliga damlandslaget från 2010, inspelat av Hummel.

Facebook: Damlandslagets Facebooksida.

Toppbild: Resolute Support Media, CC BY 2.0