Röster om

Debatt: Ensidig journalistik om Etiopien när det gamla gardet försöker ta tillbaka makten 

Efter att ha styrt Etiopien i 27 år förlorade den etniskt baserade TPLF-regimen, från Tigrayprovinsen makten i Etiopien 2018. Under de senaste månaderna har de med brutalt våld försök att nå huvudstaden Addis Abeba för att störta Etiopiens lagligt valda regering. Det skriver svensk-etiopiern Ahmed Ali som driver en lokal radiostation i ett debattinlägg.

Text: Ahmed Ali, ansvarig utgivare på Etiopiska Radion i Sverige.

Detta är en argumenterande text. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Etniskt förtryck, summariska avrättningar och försvinnanden samt fängslanden av tiotusentals oppositionella och journalister gjorde att det etiopiska folket till slut fick nog av TPLF-regimen efter decennier av förtryck. 

De folkliga protesterna och demonstrationerna ledde till att TPLF-diktaturen förlorade makten 2018.

Sedan TPLF (Tigray Peoples Liberation Front), bildades 1975, som ett kommunistiskt parti, trogen den albanska modellen, var den ideologiska planen för TPLF att bilda en separat och självständig stat, ett “Stortigray”.  

När den tidigare militärregimen, efter många år av krig mot den eritreanska befrielsefronten och tigreanska folkets befrielsefront,  kollapsade så erövrade TPLF istället makten i hela Etiopien 1991. 

Trots att TPLF och tigrayfolket endast utgör 6 procent av den etiopiska befolkningen ersattes de viktigaste befattningarna i landet med personer från Tigray. 95 procent av arméns officerare med överste- och generalsgrad ersattes med gerillasoldater från Tigray. Den stora majoriteten av ministrar, direktörer och ambassadörer var också tigreaner.

En av de första åtgärderna TPLF genomförde efter maktövertagandet i Etiopien 1991, var att ändra den geografiska indelningen av landet, och istället för geografi dela in landet utifrån etnisk och språklig tillhörighet. Människor som i generationer levt i ett område tillhörde plötsligt ”fel” etnisk grupp och kunde inte längre väljas i kommunal eller regionalval, även om de var födda och uppväxta i regionen. 

Förutom att dela landet längs med etniska linjer annekterades också de bördiga grannregionerna i Amharaområdena Wolkait Tegede till Tigray och området döptes till västra Tigray. 

 I TPLF:s nuvarande karta över Stortigray ingår nu delar av dessa av TPLF annekterade bördiga amharaområdena: Wolkait och Tegede. Denna annektering innebär svårigheter för amharabefolkningen.  

För att fullfölja sin söndra och härska politik införde TPLF dessutom en lag i hela landet som tvingar folk att ange sin etnisk tillhörighet på sina pass och id-kort. Människor som var födda i etniskt blandade äktenskap var tvungna att välja sin pappas eller sin mammas etnicitet.

Förtrycket växte och yttrandefriheten beskars alltmer. TPLF-diktaturen fängslade tiotusentals oliktänkande etiopier. Även utländska journalister som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades av TPLF. Och när den svenska journalisten Donald Boström avslöjade TPLF:s barnsoldater döda i minfälten (i DN och Rapport) blev han officiellt förklarad persona non grata.

TPLF utvecklade sin ekonomiska kontroll genom att bilda Tigray Development agency (TDA), för att styra landets ekonomi och ha full översyn av import och export inklusive bankernas monetära verksamhet. Därmed kunde miljarder dollar som Etiopien fått i lån och bistånd från världsbanken och internationella monetära organisationer, transfereras till ledande TPLF personers privata konton utomlands. 

Enligt Global Financial integritys (GFI) beräkning har 1,3 miljarder och 3,2 miljarder dollar årligen illegalt flyttats ur landet mellan åren 2005 och 2014. Enligt GFI har detta lett till en nedgång av Etiopiens ekonomiska tillväxt med 2.2% per år.

TPLF:s planering och vapenträning för att återta makten inleddes omedelbart efter att de sparkats ut från maktens korridorer 2018. Förutsättningarna för att lyckas såg ut att vara på plats när de under sina 27 år vid makten omgrupperat åttio procent av landets militära kapacitet till sin egen provins, Tigray.

Frågan var om de siktade på plan A att återta makten i huvudstaden, eller Plan B; kriga för ett Stortigray som var ursprungsplanen när de bildades. 

Kriget iscensattes slutligen av TPLF natten till den 4 november 2020 när TPLF anföll armébasen Northern Command. Närmare 400 av regeringens officerare och soldater dödades medan de, inget ont anande, sov i sina baracker. 

TPLF lade beslag på armébasens krigsmateriel, inklusive långdistansmissiler varav 22 av dem avfyrades mot grannlandet Eritreas huvudstad, Asmara.

Idag har kriget flyttats utanför Tigray och till Amhara- och Afar regionerna. I de områdena har TPLF nu drivit över 1,5 miljoner människor på flykt. 

Enbart i byn Mai Kadra, där den största av krigets massakrer ägde rum, mördades många amharer av TPLF-anhängare när de bokstavligen gick från hus till hus med machetes och knivar. I Dalikoma, Afarregionen, mördades över 100 civila bybor av TPLF soldater med artilleri och automateld.

Den ekonomiska och infrastrukturella ödeläggelsen i Amhararegionens 45 distrikt, under tiden av TPLF ockupation, uppgår till 5 miljarder dollar och i den siffran ingår bland annat 1 466 sjukhus och kliniker, sex högskolor, otaliga broar och vägar, och vattenpumpar (Källa: Amhararegionens planeringsbyrå).

I skrivande stund pågår kriget cirka 200 km från Addis Abeba. Den gamla etniskbaserade diktaturen TPLF, försöker på nytt återta kontrollen över landet och införa sitt styre, medan medierna i väst fortfarande är kvar och berättar om kriget i Tigray.

Det är oerhört tragiskt att civilbefolkningen på alla sidor drabbas så fruktansvärt som de gör i detta krig. Men medierna måste nu bevaka TPLF:s krigföring mot civilbefolkningen i norra och södra Amhararegionen och i Afarregionen. 

Det är allmänt känt att sanningen är krigets första offer och varje deltagare av kriget berättar sin ”sanning”. Men att medier som ska vara objektiva, istället oproportionerligt berättat ena sidans ”sanning” utan att verifiera eller ge möjlighet för den andra sidan att bemöta uppgiften vilseleder allmänheten. 

Alla vi vill få stop på kriget så att alla människor kan bidra med till fred men journalistik baserad endast på vissa fakta hjälper inte att stoppa kriget. 

Text: Ahmed Ali. Ansvarig utgivare på Etiopiska Radion i Sverige.

Bild: Amisom/ FN.

Bland Blankspots medlemmar och läsare finns det skribenter som kan ge nya vinklar och perspektiv på de frågor som redaktionen skriver om. Många sitter också på unika sakkunskaper. För att öppna upp för sådana texter har vi lanserat kategorin: ”Röster”.

Vad tänker du om utvecklingen i Etiopien. Bidra gärna till diskussionen. Maila till info@blankspot.se.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.