Nyheter om

“De kallade oss vildar och besköt oss med gummikulor”

Den amerikanska frilansjournalisten Jenni Monet riskerar fängelse för sin bevakning av protesterna mot en kontroversiell oljeledning i North Dakota. Nu kräver hon att polisen ställs till svars för våldet och rasismen vid Standing Rock.

Jenni Monet, som själv tillhör USA:s ursprungsbefolkning, har under många år bevakat frågor som rör världens urinvånare. Under sin långa karriär har hon bland annat rapporterat om reservat som har jämnats med marken och urinvånare i Sydamerika som misstänks ha mördats för sin aktivism.

Men ingenting hade kunnat förbereda henne för händelserna vid Standing Rock i den amerikanska delstaten North Dakota. Under ett halvår med början tidig höst 2016 samlades hundratals demonstranter i för att protestera mot byggandet av en oljeledning på ursprungsbefolkningens reservat.

Jenni Monet har under många år bevakat frågor som rör världens urinvånare.

Protesterna hade pågått längre än så, men det var först när en grupp ungdomar ur Sioux-stammen tog sin aktivism ut på sociala medier som omvärlden vaknade.

Det här var Jenni Monets typ av story, inte minst Sioux-stammens påstående att oljeledningen riskerade att försämra deras vattenförsörjning – tillgången till vatten för ursprungsbefolkningar är ett av Monets journalistiska specialområden.

Hon var därför en av de första reportrarna på plats i Standing Rock. Blankspot träffar henne i hemmet i Brooklyn under april 2017:

– Polisen, nationalgardet och inhyrda vakter från privata säkerhetsbolag siktade rakt mot våra ansikten och besköt oss med gummikulor och distraktionsgranater. En kvinna håller nu på att förlora synen på sitt ena öga och andra oskyldiga människor riskerar att förlora sina armar och ben av skadorna, berättar hon.

Enligt Jenni Monet blev demonstranterna också jagade och bitna av vakthundar, sprejade med tårgas och spolade med iskalla vattenkanoner mitt i vintern.

– FN:s speciella rapportör för ursprungsbefolkningars rättigheter säger att hon aldrig tidigare har sett gummikulor användas mot obeväpnade människor. Inte ens i hennes hemland Filippinerna, konstaterar Jenni Monet.

Jenni Monet bevakar protesterna vid Standing Rock.

– Vi talar om polisövergrepp som inte har sitt motstycke i amerikansk historia sedan den svarta medborgarrättsrörelsen i mitten av förra seklet. Det finns en anledning till att man kallar North Dakota föthe Deep North, med anspelning på den djupa, rasistiska Södern.

Efter ett halvår i Standing Rock var Jenni Monet den enda journalisten på plats. Kvar fanns bara de mest envetna demonstranterna. Stämningen kändes utsatt och stundtals olustig, berättar hon.

– Mediecentret hade stängt ned och alla andra reportrar hade åkt hem. En del demonstranter var glada över att jag som reporter höll ut. Andra ifrågasatte min närvaro.

I februari 2017 skickade den nytillträdda Trump-administrationen in polisstyrkor för att rensa ut de kvarvarande demonstranterna i Standing Rock. Människor släpades in i polisbussar och Jenni Monet arresterades:

– Jag visade upp min presslegitimation, fastän poliserna kände till mig sedan länge och visste att jag var journalist. Ärligt talat förstod jag knappt vad som hände förrän de satte mig i polisbilen, körde mig till häktet och bad mig att skriva mitt namn på skylten till min förbrytarbild, säger hon.

I häktet blev hon utsatt fööppen rasism:.

– Poliserna kroppsvisiterade bara oss kvinnor från ursprungsbefolkningen. Inte de vita kvinnorna. Och de kallade oss för vildar, säger hon, fortfarande märkbart upprörd.

När det du som journalist som riskerar att åtalas?

– Ja. För olaga intrång och deltagande i upplopp. Vi får se hur det gå– jag väntar på att få ett datum då mitt fall ska upp i rätten. Lyckligtvis har jag pressfrihetsorganisationer som PEN och Reportrar utan gränser i ryggen. De stöder mig och följer fallet noga.

“Förbrytarbilden” som togs av Jenni Monet när hon arresterades.

– Men det jag och alla andra som utsatts föövergrepp vid Standing Rock vill ha, det är rättvisa. Får jag ett fängelsestraff kommer jag att avtjäna det, inte förhandla om det som andra har gjort. Fastän jag är oskyldig. Men poliserna och vakterna måste också ställas till svars. Annars är det här inte Amerika längre, säger Jenni Monet.

 

**

Läs merBlankspot på plats i USA

Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa Lisa Bjurwalds arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag.