Blankspot om , , ,

Blankspots utsända nekas inresa i Gambia

I går nekades flera internationella journalister inresa i Gambia. Bland dessa fanns Blankspots utsända Anna Roxvall och Johan Persson. Stämningen i landet är mycket spänd inför torsdagens planerade maktskifte.  Vad hände på flygplatsen igår? – När vi skulle stämplas in i Gambia fick vi frågor om vad syftet var med vårt besök. Vi valde att vara ärliga […]

I går nekades flera internationella journalister inresa i Gambia. Bland dessa fanns Blankspots utsända Anna Roxvall och Johan Persson. Stämningen i landet är mycket spänd inför torsdagens planerade maktskifte. 

Vad hände på flygplatsen igår?

– När vi skulle stämplas in i Gambia fick vi frågor om vad syftet var med vårt besök. Vi valde att vara ärliga och sa att vi skulle rapportera om utvecklingen i landet. Då togs vi till immigrationsmyndighetens kontor, där vi fick veta att vi skulle skickas tillbaka hem igen, eftersom vi saknar pressackreditering. Vi förklarade för dem att vi hade ansökt om en sådan, men att pressministeriet i nuläget inte fungerar. Vi talade dock för döva öron, och sattes på nästa plan ut ur landet igen tillsammans med sex andra journalister från CCTV och AFP.

Hur blev ni bemötta?

– Rent generellt blev vi ganska väl bemötta, även om situationen var pressad och kaotisk. Flera av de inblandade poliserna och säkerhetsansvariga bad om ursäkt och lät oss förstå att de inte tycker om att behöva göra så här, och att de hoppades att situationen snart kommer att lösas. Jag uppfattade det som att de inte står bakom den senaste tidens allt hårdare attityd mot journalister, men de var uppenbart livrädda för repressalier om de släpper in oss i landet. ”Om jag låter er gå kommer jag inte att vara här imorgon”, förklarade en av dem.

Vad skulle ni bevaka i Gambia?

– Vi skulle bevaka den politiska utvecklingen i landet. Vid midnatt mellan 18:e och 19:e januari, efter 22 år vid makten, går president Yahya Jammehs mandat ut. Han förlorade valet 1 december men erkänner inte resultatet, så situationen är mycket spänd. Vinnaren, Adama Barrow, ska sväras in i Gambias huvudstad Banjul den 19:e, men ingen vet om det kommer att ske. Jammeh har sagt att han inte kommer att tillåta det. ECOWAS, som är ungefär som Västafrikas EU, har hotat med att avsätta Jammeh militärt om han inte avgår frivilligt. Så det finns mycket jobb att göra för en journalist i Gambia just nu.

Vad gör ni nu?

­– Vi hoppade av planet i Dakar i grannlandet Senegal och tänker rapportera härifrån medan vi avvaktar utvecklingen. Många gambier flyr hit just nu och det finns viktiga berättelser här också.

Vad tror ni kommer att ske på andra sidan gränsen?

– Det är omöjligt att säga. Alla vi pratar med här är övertygade om att något kommer att ske den 19:e – antingen att Jammeh avgår eller att ECOWAS skickar trupp. Men då bör man ha i åtanke att det främst är oppositionella som sitter här i Dakar, och det är möjligt att det finns ett inslag av önsketänkande i de bedömningarna.

Hur kommer man att kunna följa utvecklingen? 

­– Vi kommer att rapportera i Blankspots stängda facebookgrupp “Uppdrag:Gambia” och skriva kortare nyhetsartiklar på blankspots hemsida. Vi hoppas att många vill följa oss i vårt arbete, vi har ett par mycket spännande dagar framför oss.

 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna granskning swisha till 123 554 35 41.

Då kan du också gå med i reportagets grupp på Facebook och bidra med kunskap till den löpande rapporteringen och följa teamet bakom kulisserna.

 

**

Läs mer av Anna Roxvall och Johan Persson: Skymning över Bujumbura

Läs mer: “Bujumbura Baby”

Livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – nu som podd.