
Nyheter om Senegal, Västafrika
15 saker du inte visste om Senegal
Senegals landslag bär nu en hel kontinents förhoppningar på sina axlar. I dag ställs laget mot Colombia och kommer vid vinst att kvalificera sig för slutspel. För många svenskar är det västafrikanska landet relativt okänt, så Blankspot har listat 15 sakar du nog inte visste om Senegal.
Av Eskil Blohme 28 juni, 2018
1 De har en rosa sjö
Drygt tre mil norr om Dakar ligger sjön Lake Retba, vilket betyder “den rosa sjön”. Sjön har fått sitt namn efter sin färg, som varierar mellan djupt röd och ljust rosa beroende på årstid. Den höga salthalten, i perioder uppåt 40 procent, gör att algen Dunaliella salina frodas och det är denna som ger sjön dess färg.
2 Fattigdomen är utbredd
Den utbredda fattigdomen utgör ett hinder för utvecklingen. Senegal präglas av stora klyftor mellan en liten, välbärgad elit och det stora flertalet som har dålig tillgång till hälsovård och utbildning. Andelen av befolkningen som lever på under 1,25 USD per dag uppgår till drygt 34 procent.

3 Rapparen Akon bygger en egen stad i landet
Rapparen Akon är född i USA, men har sina rötter i Senegal. Nu planerar artisten att bygga en egen stad, inspirerad av fiktiva Wakanda från årets stora Marvel-film “Black Panther”, strax utanför huvudstaden Dakar. Akon säger sig också vilja lansera en egen kryptovaluta, Akoin, vilken baseras på samma blockkedje-teknologi som Bitcoin. Staden går för närvarande under namnet Akon Crypto City.
4 Senegal bygger också en mur
Den väldiga Sahara-öknen växer varje år genom sandstormar och hotar att förgöra växtligheten längs dess utkanter. Detta skulle innebära en katastrof för många människor som livnär sig på den odlingsbara marken. Sedan 2014 bygger därför Senegal, tillsammans med 10 andra länder, en enorm grön mur i form av träd längs ökenkanten för att motverka dess utvidgning. Projektet har fått namnet “The Great Green wall”.

5 Landet utkämpar ett lågintensivt inbördeskrig
I den sydliga provinsen Casamance pågår sedan 1982 en numera lågintensiv konflikt med sporadiskt uppblossande stridigheter. Mouvement des Forces Démocratiques de la Casamance (MFDC) kämpar för ett självständigt Casamance vars befolkning till största delen tillhör den etniska gruppen Jola och är kristna. Senegals regering och MFDC undertecknade en vapenvila 2014.
6 Landet arrangerar en av Afrikas största Jazzfestivaler
Varje år sedan 1993 lockas tusentals besökare till Saint Louis i nordvästra Senegal. Anledningen är en av afrikas största Jazzfestivaler: Saint Louis Jazz Festival. Inhemska musiker, som Youssu N’dour, spelar tillsammans med utländska världsartister på festivalen som växer för varje år.
7 Det är en stabil demokrati
Den demokratiska traditionen och rättsstatens institutioner är starka i Senegal. Flerpartisystem har rått sedan 1970-talet och valen i landet rapporteras av oberoende valobservatörer som fria och rättvisa. Pressfriheten i landet är förhållandevis stark liksom rättssystemets självständighet. Senegal har också ett utvecklat civilsamhälle. Läs mer.
8 Med en del brister…
De brister som finns har ofta sin grund i fattigdom och i konservativa krafter i den allmänna opinionen. Bristerna gäller bland annat barns situation, diskriminering och våld mot kvinnor, diskriminering av hbtq-personer, överbelagda fängelser och långa väntetider i häkten.
9 Landet drabbades hårt av slavhandeln
Ön Goree Island tre mil utanför Senegals kust sägs ha varit en av de sista utslussningsportarna för slavar på väg till Amerika. I dag finns ett museum på ön med namnet House of Slaves. Öns mörka historia symboliseras av en vägg med en dörr som vätter ut mot atlanten, “The door of no return”.
10 En av öarna är täckt av snäckskal
Det knastrar under fötterna om man promenerar på ön Fadiouth i västra Senegal. Genom generationerna har öns invånare levt närmast uteslutande på fisk och skaldjur, och i dag ligger snäckskalen i drivor över hela ön. Förutom att dekorera husväggar och gator finns en kyrkogård som helt består av snäckskal. Gravarna är utmärkta med kristna kors, vilket i sig är uppseendeväckande i ett land där över 90 procent av befolkningen är muslimer.
11 I Senegal producerades den första hel-afrikanska filmen.
“Borom Street” sägs vara världens första afrikanska film regisserad av en svart afrikan och spelades in i Senegal 1963. Filmen utspelar sig i Dakar och handlar om en fattig man som genom entreprenörskap försöker göra sin situation bättre.
12 Senegal kanske betyder “vår kanot”
Ursprunget till landets namn är omtvistad. Men enligt en populär teori ska Senegal fått sitt namn efter ett missförstånd mellan kolonisatörer från Portugal och ursprungsbefolkningen. Enligt legenden ska en senegalese ha påpekat att portugiserna använde deras kanot efter att ha fått frågan vad landet kallades. “Vår kanot” på Wolof-språket heter “Sunu gal”. Uttrycket används numera ofta för att kalla till nationell enighet med slagord som “vi sitter alla i samma kanot”.
13 I Senegal finns Afrikas högsta staty
Afrikas högsta staty finns sedan 2010 i huvudstaden Dakar och föreställer en man, en kvinna och bebis som upproriskt tittar mot horisonten. Den 60 meter höga statyen skulle symbolisera afrikansk stolthet och självständighet, men har snarare blivit ett monument över den före detta presidenten Abdoulaye Wades oansvariga hantering av statsbudgeten. Statyn sägs ha kostat drygt 250 miljoner kronor, vilket sticker i ögonen på en befolkning plågad av fattigdom. Bronsmonumentet har även kritiserats för att vara sexistisk då kvinnans ena bröst är blottat.
14 Landet ses som en förebild
Senegal har länge setts som en förebild vad gäller demokrati och stabilitet i Afrika. Landet har förskonats från militärkupper och har många politiska partier. Inför presidentvalet 2012 uppstod en förtroendekris, då många ansåg att den sittande presidenten Abdoulaye Wades beslut att ställa upp på nytt stred mot författningen. Situationen lugnade emellertid ned sig när Wade besegrades i valet av sin tidigare partikamrat Macky Sall. I mars 2016 hölls en ny folkomröstning om bland annat presidentpostens mandatperiod, som kortades från sju till fem år. Förändringen kommer att genomföras först vid nästa presidentval.
15 Många barn som tigger i Dakar far illa
Enligt uppgifter från UNICEF kan hela 200 000 barn leva som tiggare i Senegal. Många pojkar utsätts för övergrepp och sexuellt utnyttjande och lever under mycket svåra förhållanden i Senegal. Pojkarna kallas för talibéer och enligt uträkningar som gjordes 2014 beräknades över 30 000 pojkar ha utsatts för övergrepp och påtvingat tiggeri bara i huvudstaden Dakar. Läs mer här.
