Vad står på spel i parlamentsvalet i Senegal? Blankspot guidar dig bland partierna och deras ledare.
Av Linnea Bergqvist 5 augusti, 2022
Var: Senegal
När: 31 juli
Typ av val: Parlamentsval
Statsskick: Republik
Senegals parlament är ansvarigt för att stifta landets lagar och kallas nationalförsamlingen.
De 165 ledamöterna väljs vart femte år varav 15 stycken väljs av senegaleser som är bosatta utomlands.
Av de återstående 97 utses i majoritetsval medan 53 väljs från partilistor. Under två perioder, mellan åren 1999–2001 och 2007–2012, bestod parlamentet av ytterligare en kammare som hette senaten.
Sedan våren år 2019 har ingen person innehaft premiärministerposten, det här efter att den nuvarande presidenten Macky Sall meddelade att posten skulle avskaffas. Två år senare röstade parlamentet för att den skulle återinföras men ännu har posten inte återinsatts.
När beslutet att avskaffa premiärministerposten genomfördes återfick presidenten rätten att kunna upplösa parlamentet.
Förutom att ha den verkställande makten är landets president även överbefälhavare och utnämner landets regering. Denne väljs vart femte år och kan väljas om en gång. För att vinna måste en kandidat få minst hälften av rösterna, annars hålls en andra omgång mellan de två kandidater som har fått flest röster.
Presidenten väljer även ut guvernörer som är ansvariga för landets 14 regioner. Hen kontrollerar även utnämningen av landets domare i författningsdomstolen samt appellationsdomstolen.
Vilka är aktörerna?
Det största partiet i Senegal är “Allians för republiken-Hopp” (APR-Yakaar) som bildades av Sall efter hans seger i presidentvalet år 2012.
Tillsammans med ett flertal mindre partier som tillhör alliansen “Benno bokk yakaar” (Förenade i hopp) segrade APR-Yakaar i de senaste två parlamentsvalen och innehar idag 75 procent av platserna.
Innan Sall bildade sitt nuvarande parti tillhörde han “Senegals demokratiska parti” (PDS) som leds av den då sittande presidenten Abdoulaye Wade.
PDS betecknas som ett liberalt parti och har traditionellt sin väljarbas i städerna och bland ungdomar. Även om partiet fortfarande leds av Wade har hans son Karim idag en framstående position i partiet och antas vara efterträdare till sin far. Dock är medlemmarna i PDS splittrade till följd av sonens stora inflytande och en fraktion vid namn Suxxali sopi har bildats som motstånd mot den tänkte efterträdaren.
Ett av landets äldsta parti är socialistpartiet (PS) som styrde i landet från år 1960 till 2000. Dess ledare Abdou Diouf var president från 1981 fram till Abdoulaye Wades vinst år 2000 då han förlorade i andra omgång.

Skulle det regerande partiet “Allians för republiken-Hopp” (APR-Yakaar) vinna i det kommande parlamentsvalet kommer den sittande presidenten Macky Sall att kvarhålla sin politiska makt i Senegal.
Bild: President Macky Sall
Inför parlamentsvalet år 2017 bildades också en allians som fick namnet “Koalitionen för Senegals förnyelse” (Manko taxawu Senegaal). Alliansen bestod av ett 40-tal partier och rörelser, inklusive “Initiativ 2017”en dissident rörelse inom Socialistpartiet. Rörelsens ledare var huvudstadens Dakars dåvarande borgmästare Khalifa Sall (som har ingen relation till presidenten) som tillsammans med ett 60-tal andra anhängare hade uteslutis från socialispartiet samma år.
Khalifa Sall dömdes år 2018 till fem års fängelse efter att ha anklagas året dessförinnan för att ha förskingrat 3 miljoner dollar i offentliga medel. Dock blev domen kritiserad då flera menade på att det var presidentens försök att få sin konkurrent undanröjd för framtida val. I sin tur benådades Khalifa Salls år 2019 och frisläpptes.
Ett annat oppositionellt parti i landet är “Senegals patrioter för arbete, etik och broderskap” som bildades år 2014 av Ousmane Sonko. Sanko var innan dess skatteinspektör men avskedades efter att ha anklagat delar av den politiska eliten för korruption, något han själv hävdade var politiskt motiverat.
Sedan mars år 2021 står Sonko även åtalad för att ha våldtagit och hotat en anställd på en massagesalong.
Under hösten år 2021 gick Sonkos och Khalifa Salls partier ihop i alliansen under namnet “Befria folket” (Yewwi askan wi) som tillsammans med en annan allians, Wallu (en rörelse som har bildats kring den förre presidenten Wade) samarbetar inför det kommande valet.
Både Sonko och Khalifa Sall har förbjudits att delta i valet vilket har lett till protester runt om i landet. Även ett stort antal oppostionsanhängare har gripits under de senaste månader, något som kritiker menar är ett sätt för den sittande presidenten att kvarhålla sin makt. Dock gjorde oppositionen bra ifrån sig i de lokala valen som skedde i början av året då de bland annat vann i huvudstaden.
Vad är de största problemen i landet?
Trots att landet har haft en ekonomisk tillväxt under de senaste åren och årtionden av politisk stabilitet står landet fortfarande inför flera utmaningar. Bland annat antas en tredjedel av befolkningen leva under fattigdomsgränsen.
Den nuvarande regeringen har under de senaste åren försökt införa ett flertal program för att få bukt med ungdomsarbetslösheten och utveckling av landsbygden, men trots det har stödet för presidenten inte ökat.
Ungefär halva landsbygdsbefolkningen saknar i dagsläget rent vatten vilket har resulterat i att parasitsjukdomar och diarré oftas sprids.
Den sittande presidenten har även anklagats för att försöka stärka sin ställning i landet genom att bland annat införa nya regleringar kring valen och rösträkningen, något som har fått människorättsorganisationer att varna för att valen inte längre genomförs demokratiskt.
Även om press- och yttrandefrihet är garanterad i författningen har flera journalister och tidningar blivit utsatta för trakasserier och hot, ofta i samband med att de har kritiserat presidenten eller regeringen.
Trots att Senegals domstolarna oftast betecknas som relativt kompetenta och formellt oberoende har det funnits fall där domare har låtit sig påverkas av politiska eller ekonomiska makthavare.
Vad står på spel?
Det kommande valet är viktigt för den nuvarande presidenten som hoppas att kunna ställa upp i presidentvalet år 2024 men skulle oppositionen vinna skulle de kunna stoppa hans planer.
En vinst för oppositionen skulle även vara gynnsamt för Ousmane Sonko som tros vara den främsta utmanaren till Sall i presidentvalet. Skulle hans allians inta fler platser i parlamentet kan de förhindra mycket för den nuvarande presidenten och även lyfta fram Sonkos egna ideér.
Valet äger även rum i ett sammanhang med stigande priser, särskilt på grund av konsekvenserna av kriget i Ukraina, vilket oppositionen använder som argument mot regeringen.
Oppositionen menar att till följd av att regeringen inte har gjort större åtgärder tidigare för att bekämpa den redan utbredda fattigdomen och matbristen har situationen nu förvärrats mer än den hade behövt.
I dagsläget är även stora delar av oppositionen utesluten ur parlamentet, något som tros fortsätta att ske om det regerande partiet vinner.
Toppbild: Senegals flagga
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.