Nyheter om ,

50 000 demonstranter och poliser tågade genom Wien

Trots pandemin blev protesterna mot strukturell rasism den största demonstrationen på 17 år i staden.

Den antirasistiska manifestationen i den österrikiska huvudstaden startade i närheten av Marcus-Omofuma-minnesmärket.

Det är upprättat till minnet av en tragisk händelse runt en nigeriansk asylsökande som dödades av tre österrikiska poliser 1999 när han skulle deporteras till Bulgarien.

När han högljutt protesterade mot avvisningen under flygresan höll poliserna honom på plats med övervåld genom att tejpa fast honom mot stolen och även hans andningsvägar tejpades till. Han dog på grund av syrebrist.

Den händelsen ledde då till en mängd demonstrationer i Österrike och la grunden till “En värld utan rasism”- rörelsen. Migranter och flyktingar från Afrika förenades under en period i en gemensam kamp med aktivister. De tre poliserna dömdes endast till åtta månaders fängelse för vållande till annans död vilket kritiserades av civilsamhällsaktörer som beskrev utslaget som en “rasistisk rättvisa”.

Marcus-Omofuma-minnesmärket i Wien.

Nu 21 år sedan blev alltså minnesmärket det naturliga startskottet för ytterligare en av många demonstrationer i solidaritet med George Floyd som även han dödades av övervåld från poliser. Ett mord som lett till en våg av antirasistiska manifestationer över hela USA och resten av världen.

Rörelsen “Black-lives-matter” har den senaste veckan mobiliserat sig och frågan om strukturell rasism börjar göra samma globala avtryck som metoorörelsen lyckades med hösten 2017.

I Österrike där man nyligen öppnat upp efter stränga restriktioner under 46 dagar, vilket Blankspot tidigare rapporterat om, har man vid ett par tillfällen upplöst demonstrationer mot restriktionerna.

Men den antirasistiska demonstrationen igår avbröts inte utan tilläts genomföras trots att deltagarantalet blev mycket högre än förväntat. Enligt den österrikiska polisen hade man gett tillstånd för en demonstration för 3 000 personer och 160 poliser var intagna i tjänst för att bevaka demonstrationen och spärra av gatorna.

Det kom 50 000 demonstranter.

Trots det stora antalet demonstranter blev det en fredlig demonstration utan konfrontativa konfliktsituationer med poliser eller plundringar som skett i andra länder. Det var den största demonstrationen sedan 17 år.

Polisen deltog själva i demonstrationen genom att deras följebil hade en skylt med #blacklivesmatter enligt österrikiska tv-kanalen ORF.

– Att visa solidaritet är mer än bara en hashtagg. Solidaritet kräver inkludering på alla nivåer, inklusive inom utbildningsväsendet och politiken. Acceptans och respekt där vi är jämlika och ser varandra i ögonen, det är vad vi vill ha. Och inte bara en gång om året utan alltid, sa Mireille Ngosso, aktivist och en av arrangörerna samt lokalpolitiker (SPÖ).

Den österrikiska polisen menade att det inte fanns fog nog för att ta ett beslut om avhysning trots att deltagarna bröt mot avståndsreglerna om en meters avstånd.

Under dagen har polisens beslut om att inte avhysa demonstrationen väckt kritik från den österrikiska hälsoministern som nästa vecka vill ha ett rundabordssamtal om hanterandet av demonstrationer under rådande pandemi.

Samtidigt har den österrikiska förbundspresidenten Alexander van der Bell idag uttryckt sin chock över det brutala polisövervåld som drabbade George Floyd och påmint om medborgerliga fri- och rättigheter.

“Fredliga protester mot strukturell rasism och oproportionerligt våld av säkerhetstjänster är befogade och förståeliga, skriver han i en längre twittertråd där han också lyfter fram behovet av att försvara grundläggande medborgerliga rättigheter och avslutar: “Låt oss lyssna på rasdiskriminerade människor. Låt oss bekämpa rasism tillsammans. #BlackLivesMatter”.

Under helgen planeras fler demonstrationer runt om i Österrike.

**

Foto: Mireille Ngosso

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.