Blankspot om

Vad händer med de som utvisas i kväll?

BLIXTINSAMLING. Vad händer med de utvisade när de landar i Kabul? Var tar de vägen? Hur klarar de sig den första tiden? Hur mår de? Vilken eventuell hjälp får de?

Vi planerar att med kort varsel resa till Afghanistan igen, bland annat för att följa upp och rapportera om den senaste utvisningen från Sverige. Men för att kunna göra det behöver vi ditt stöd.

Det blir vår fjärde reportageresa till landet. De tidigare kan man läsa här: “Från Kållered till Kabul – livet tre år efter tvångutvisningarna”, “Den långa vägen tillbaka”, “De utvisade”, utöver det har vi publicerat 100-tals artiklar och reportage om situationen.

Utvisningen, som äger rum i dag (tisdag 10/9), är en av de största deportationerna hittills, och den sker i ett läge då situationen i landet – inte minst i Kabul – är skakigare än någonsin.

Vi planerar att skicka en reporter för att följa upp situationen men också göra ett besök hos We Act Sweden och projektet Boomerang. Projektet syftar till att stötta utvisade som saknar ett socialt nätverk med bland annat boende, arbete och sjukvård när de anländer till Kabul.

Just nu byggs ett bostadshus och en fabrik som ska ge tak över huvudet och försörjning åt de utvisade.

Säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats det senaste året. Just nu är det mer oroligt än någonsin tidigare. I princip dagligen sker nya attentat, det gäller inte minst för huvudstaden Kabul dit de utvisade anländer.

Det planerade presidentvalet i slutet av september kommer helt säkert att bidra till att osäkerheten ökar ännu mer de kommande veckorna. De så kallade fredssamtalen mellan USA och talibanerna bidrar också i allra högsta grad till den ökade osäkerheten. 

Stöd och följ “Uppdrag Afghanistan”

Sedan 2016 har vi tillsammans med läsare tagit fram journalistik om Afghanistan. Fortsätt stödja just denna satsning genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Du kan också bli medlem för 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året. Som medlem får du vårt särskilda nyhetsbrev och inbjudningar till redaktionella evenemang. 

Blankspots redaktion planerar att följa situationen på plats så snart det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden kan ni som är nya gå med i denna grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa arbetet. Gå med i gruppen redan nu.