
Nyheter om Afghanistan
Utvisades och misshandlades av polisen i Afghanistan
Den asylsökande afghanen Yama Said utvisades från Sverige, trots att han fruktade för sitt liv. Blankspot kan nu avslöja att han nyligen misshandlats av polis i Kabul.
Av Franz J Marty 25 april, 2017
Det lilla rummet i utkanterna av Kabul är traditionellt inrett. Yama Said som är klädd i västerländska kläder, renrakad och med en modern frisyr sticker ut och ger inte intryck av att vara någon som samarbetar med talibanerna.
Den 4:e april 2017 mötte han tre afghanska poliser. De beordrade honom att hoppa in i deras gröna Ford Ranger-bil.
– När jag inte gjorde det försökte en polis att dra mig in. Och när jag gjorde motstånd slog en annan mig i huvudet med sin AK-47 och jag knockades, berättar Yama Said.
När han vaknade igen var han på ett sjukhus. Men det var inte polisen, utan lokala invånare som hade fört honom dit.
– Polisen hade inte rätt att slå mig, så de lämnade platsen och tänkte att de kan hämta mig senare, är Yama Saids förklaring till händelsen.
Men han stannade inte för att få ett svar. När poliserna kom tillbaka och letade efter honom hade han gömt sig på ett nytt ställe. Enligt Yama Said själv är han ett oskyldigt offer för orättvisa i ett korrupt system.
Blankspot har talat med två ögonvittnen som bekräftar att Yama verkligen har blivit slagen av män i polisuniformer. Ingen av dem kunde dock säga hur och varför det hände.
Ett vittne uppgav emellertid att han hade hört talas om att Yama Said anklagas för att ha hjälpt talibanerna. På Yama Saids begäran har inte Blank Spot Project kontaktat några afghanska myndigheter angående händelsen.
Yama Said i förvaret i Gävle innan utvisningen till Afghanistan. I en intervju med Martin Schibbye i januari uttryckte han stor oro för att bli misshandlad av Afghansk polis om han skickades till Kabul. Något som nu har skett.
Yama Said är en av flera asylsökande som deporterats tillbaka till Kabul under våren. När vi möter honom i Kabul säger han sig fortfarande ha ont efter misshandeln men vad som oroar honom mest är att hans fru och barn är kvar i Sverige.
När han anlände till Kabul den 22:a februari 2017 så fanns det ingen på flygplatsen som väntade på honom. Efter passkontrollen befann han sig ensam och det ordnade mottagandet såg han ingenting av. Rådvill fick han låna en telefon från en affärsägare för att ringa och lyckligtvis svarade hans fru som via släktingar kunde ordna ett boende.
– Men jag stod fortfarande ute och väntade i tre timmar, berättar Yama Said och berättar att han ändå upplevt värre saker i sitt liv.
Som pojke blev han skild från sin familj och flydde krigets Afghanistan med andra släktningar till Iran. Senare skildes han även från dem på den förrädiska resan till Europa.
Först efter att han anlände till Sverige 2005 vände det för honom. Han träffade sin fru 2006, gifte sig med henne 2009 och deras son föddes i Sverige 2010.
Han och hans fru arbetade i Sverige och har ett eget hus.
Men deras lycka varade inte länge. Samma år som sonen föddes blev Yama deporterad till Afghanistan för första gången. Där började de problem som fortfarande plågar honom.
– Jag anklagades för att samarbeta med talibanerna och blev arresterad av polisen, berättar han.
Den som anklagar honom en avlägsen släkting till Yamas far.
Yama hävdar att anklagelserna mot honom är påhittade och baserade på hans personliga agg gentemot Yamas far och vidare mot Yama.
Sådana familjefejder är inte ovanliga i Afghanistan.
– Jag tror att han (släktingen) fruktar att jag kommer att göra anspråk på land som tillhörde min far och han vill bli av med mig genom att felaktigt anklaga mig, spekulerar Yama.
Enligt Yama är släktingen är en inflytelserik figur i det afghanska inrikesministeriet. Detta bidrog till att Yama flydde eftersom han var rädd att han inte skulle få en rättvis rättegång – ett scenario som inte är helt taget ur luften i ett land som Afghanistan.
När han väntade på sin rättegång i ett tingshus i Kabul tog han sin chans och flydde genom badrummets fönster. Han betalade 2 000 dollar för att få ett iransk visum och tog sig via Iran tillbaka till Sverige där han anlände till 2011 och återigen sökte asyl.
Hans begäran blev dock avslagen.
Yama är officiellt på flykt från rättvisa i Afghanistan och mot den bakgrunden är rädd nu när han är tillbaka i Kabul. Även om han inte ger intryck av att vara någon som samarbetar med talibanerna så kvarstår problemet.
Teoretiskt sätt måste han genomgå en rättegång för att rentvå sitt namn eftersom han har tidigare flytt landet och gett staten en anledning att gripa och åtala honom.
I praktiken kan han emellertid bli dödad eller dömd till att “ruttna i fängelse tills han blir gammal” säger ett av ögonvittnena.
Yama tänker istället fly sitt hemland återigen för att på något sätt återförena sig med sin fru och son i Sverige.
Uppdatering: I en skriftlig kommentar menar Migrationsverket att “den aktuella personen fått sina asylskäl prövade i Sverige, och vi och domstolarna har bedömt att han inte gjort sitt skyddsbehov sannolikt”, samt att “Asylsökande i Sverige kommer ofta från länder med hög nivå av våld, hot och terror men vår uppgift är att ändå pröva den asylsökandes individuella skyddsbehov. Den omständigheten att man i ett land kan utsättas för brott av enskilda personer eller till och med av myndighetspersoner, behöver alltså inte i sig vara tillräckligt skäl för asyl.”
**
Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien. Läs mer här.