Nyheter om , , ,

Stort genomslag för Blankspots granskning av organisationen bakom bjudresorna

Rasmus Canbäck har under en längre tid för Blankspot granskat Azerbajdzjaniers kongress i Sverige och den senaste artikeln med nyheten om att MUCF drar in stödet har fått stort genomslag.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har beslutat att strypa statsbidragen till organisationen “Azerbajdzjaniers kongress i Sverige”, som arrangerade de omstridda bjudresorna till Azerbajdzjan.

Resor som bland annat ledde till att PK Södras ordförande Agneta Nordin avgick från sin post.

I veckan har beslutet och granskningen återgetts i tidningen Journalisten ”Statsbidrag till förening bakom bjudresor stryps.”

Även Centrum mot våldsbejakande extremism har plockat upp rapporteringen och skriver och länkar i sitt nyhetsbrev “MUCF nekar förening bidrag efter samröre med Grå vargarna.” Sveriges Radios mediegranskande program ”Medierna” har också rapporterat under rubriken  ”Strypta statsbidrag för organisation bakom bjudresor till Azerbadjan”.

Nyheten plockades även upp av ledarskribenter. I GP skrev Bawar Ismael en ledare med budskapet att ”Skattefinansieringen av etniska föreningar är en relik från 1970-talet som genast bör skrotas” och i UNT skrev Sakine Madon att ”Extremister och antidemokrater ska inte ges bidrag för att de säger sig driva etniska eller kulturella föreningar.”

Svante Lundgren som är forskare och lärare vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds universitet bloggar om beslutet under rubriken “Motgångar för Azerbajdzjans kaviardiplomati”.

Även Bulletin plockade upp nyheten ”Azerbajdzjanska riksförbundet nekas statsbidrag – kopplas till etnofascistisk organisation”

Rasmus Canbäcks senaste granskning kan läsas här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.