Nyheter om , ,

Smittan ökar i Österrike – men kulturen håller öppet

Landets teaterscenerna har spelat inför publik sedan maj och hittills finns inget upptäckt fall av Corona som kan härledas till den österrikiska scenkonsten.

De närmaste dagarna införs återigen striktare restriktioner i Österrike för att dämpa det ökande antalet coronasmittade och undvika en ny nedstängning.

De strängare restriktionerna innebär även en del begränsningar för kultursektorn. Men de är utformade så att kulturlivet kan fortsätta med sin verksamhet, trots begränsningar och nya säkerhetsrekommendationer.

– Restriktionerna möjliggör att något överhuvudtaget kan genomföras. Livet måste kunna fortsätta och det inkluderar evenemang, sa vicekanslern Werner Kogler under dagens presskonferens när de nya begränsningarna presenterades.

Från och med natten till fredag gäller obligatoriskt munskydd under hela föreställningen, hittills har man inte behövt bära mask efter att man hittat sin plats.

Ingen mat får längre serveras och man drar ner på publikantalet. Utomhus är nu maxantalet 1 500 (mot tidigare 3 000) och inomhus 1 000 (mot tidigare 1 500). Endast kulturevenemang med uteslutande fasta sittplatser kan genomföras. Inomhus utan fasta sittplatser får max sex personer träffas samtidigt. Maxantalet innefattar inte den personal som krävs för att genomföra evenemangen, utan är rena publiksiffror.

Ståplatser har inte tillåtits under hela pandemin och det förbudet kvarstår.

För de flesta av landets kulturaktörer kommer de nya reglerna inte att innebära så stora praktiska förändringar, varken i Wien eller i resten av Österrike. Att gå från munskyddsrekommendationer till munskyddskrav är en enkel åtgärd och publiken har hos de flesta arrangörer varit mindre än 1 000 personer, trots att det varit möjligt med en publik på 1 500 personer.

De riktigt stora konserterna och evenemangen har också ställts in och biljettförsäljningen till de arrangemang som erbjudits efter Österrikes nedstängning i maj har inte överstigit 1 000 platser.

Ett undantag finns dock och det är statsoperan, Staatsoper, som vid cirka 75 procent av sina föreställningar sedan september haft över 1 000 besökare. Föreställningen “Madame Butterfly” som har spelats sedan 7 september har haft över 40 000 åhörare med ett maxantal på 1 114 under en kväll. Operan har räknat på effekten av de ny restriktionerna och beräknar att de kommer att förlora mellan 5 000 till 10 000 euro per föreställning, enligt tidningen Kurier.

Under en pandemi är det ju dock inte bara en fråga om att öppna en kulturscen för publik eller inte. Det är också en fråga om publikens lust och intresse under de rådande omständigheterna.

På premiären hos Burgtheater i Wien nyligen av Calderons teaterpjäs från 1635, “Livet en dröm”, kom det 691 personer. Teatern rymmer 1 135 platser, inklusive ståplatser.

De nya restriktionerna gäller för de kommande fyra veckorna och från politiskt håll är det en målsättning att kulturen fortsatt ska kunna hålla öppet.

Teaterscenerna har spelat inför publik sedan maj och hittills finns inget upptäckt coronafall som kan härledas till de österrikiska scenerna.

Den största begränsningen baserat på de nya restriktionerna blir maxtaket av antalet personer på gruppvisningar och workshops på muséer. Det är nu nere på max sex personer.

Blankspot har tidigare skrivit om den detaljerade förordningen för kultursektorn som hjälpt kulturarrangörer att våga genomföra evenemang. I den står det tydligt att man alltid utgår från det aktuella smittoläget och rekommendationerna förändras nu när smittoläget förändras.

I förordningen står det att inga åtgärder kan ”garantera individen absolut säkerhet mot infektion med SARS-CoV-2, men syftar till att säkerställa att individen inte utsätts för en högre risk när man deltar i en kulturell aktivitet än när man annars kommer i kontakt med människor i offentliga utrymmen. ”

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.